Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
4 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘De Wijkwieg moet gewoon open’

Geplaatst op: 3 oktober 2019

Foto Gerrit Slurink

Elke Genemuidenaar heeft zo langzamerhand wel eens van De Wijkwieg gehoord, maar wat dat initiatief in het Hervormd gebouw nou precies inhoudt weten minder mensen. Langzamerhand vindt de groep betrokkenen het belangrijk om naar buiten te treden. “De noodzaak is enorm groot: De Wijkwieg moet eind 2020 gewoon open”, zegt Mirjam Gregoire, die samen werkt met echtgenoot Evert, Rien Heutink en het echtpaar Sander en Margreet Brouwer.

Mirjam en Evert kwamen met de komst van pleegdochter Melody terecht in een wereld die ze nauwelijks kenden. Ze zagen veel ‘schrijnende gevallen’. “Ik denk dat veel mensen onderschatten wat er, vaak dichtbij huis, aan de hand is. De eerste duizend dagen van een kind zijn cruciaal voor de rest van het leven, maar daarin gaat bij zoveel ouders en kinderen heel veel mis. Veel kinderen zijn meteen voor de rest van hun leven getekend”, zegt Mirjam.

Soms is de situatie van een aanstaande moeder zo complex en uitzichtloos dat ze contact zoekt met een abortuskliniek. De Wijkwieg wil daarvoor, met een christelijke achtergrond, een alternatief zijn. “Roepen dat je ergens tegen bent is makkelijk, maar als je iets wilt veranderen moet je een mogelijkheid bieden. Wij veroordelen abortus niet, maar laten aanstaande moeders zien dat er een alternatief is.”

Dat alternatief bestaat straks uit twaalf opvangplekken waar moeders en kinderen een half jaar wonen en werken aan een goede basis. “We werken met professionals uit de zorg, maar we zijn ervan overtuigd dat ook vrijwilligers veel kunnen betekenen. Het is prachtig dat we nu al veel vrijwilligers hebben, zonder dat we nog veel naar buiten zijn getreden.”

De Wijkwieg moet eind volgend jaar opengaan. De plannen zijn nog niet helemaal rond, maar Mirjam is er van overtuigd dat het gaat lukken. Vooral de financiën zijn daarvoor cruciaal. “Heel vreemd: abortus wordt vergoed, een alternatief niet. Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat een voorziening zoals deze de maatschappij veel geld bespaart: de kosten van pleegouders én de zorgkosten voor alles wat in de eerste fase van een leven fout zijn veel hoger.”

De betrokkenen hopen dat na Genemuiden meer locaties volgen. De nood is hoog. “Dit project past bij de normen en waarden van Genemuidenaren, of ze nou naar de kerk gaan of niet. Dat merken we al aan alle steun die we uit alle hoeken van de samenleving krijgen. Ook de burgemeester en ondernemers doen veel voor ons. De Wijkwieg werkt vanuit een christelijke visie, maar de deuren staan nadrukkelijk voor iedereen open.”

Ondertussen is bekend dat de OK-ondernemers volgend jaar de Tourmalet beklimmen voor De Wijkwieg. In januari is er een groot FIFA20-toernooi in d’ Overtoom waarvan de opbrengst ook voor het initiatief is.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500