Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Een avond vol verhalen en herinneringen

Geplaatst op: 11 oktober 2019

Meester Burgers (links) stond vanaf 1945 vijf jaar voor de klas.

De verhalen volgden elkaar vrijdagavond rap op tijdens de reünie van de hervormde scholen, maar over de anekdote van ‘meester Burgers’ kwam vermoedelijk niemand meer heen. De ondertussen 97-jarige onderwijzer werkte van 1945 tot 1950 op de hervormde school. Dat was in een tijd dat er geen juffen werkzaam waren op de school.

“Maar op een gegeven moment solliciteerde er toch een dame en die zou mijn eerste klas overnemen. Uit pure dankbaarheid heb ik haar getrouwd. Ze is ondertussen 66 jaar mijn vrouw”, vertelde Burgers in het hervormd centrum. Hij zat nog vol anekdotes en in de zaal zaten nog enkele van zijn oud-leerlingen. Overigens verhuisden Burgers en zijn aanstaande vrouw al snel naar Veenendaal. Een meester en een juf met een relatie leek het toenmalige bestuur geen plan. Ze kregen beiden een nieuwe baan in Veenendaal. “Maar we hebben Genemuiden gemist, want we hadden het hier ontzettend naar onze zin.”

“Als er eens tweehonderd mensen komen…”, zei Marida de Leeuw vantevoren nog, maar de zaal stroomde na de voorafgaande dienst al snel vol. Honderden mensen kwamen oud-klasgenoten opzoeken. In de kerk was het ook al druk. Daar sprak onder meer burgemeester Bilder, die erop wees dat christelijk onderwijs en de christelijke samenleving tegenwoordig onder druk staan. Niet in Genemuiden wellicht, maar in het westen van het land zeker.

Voor dat de voormalig leerlingen en leraren elkaar opzochten kreeg Anita Schilder nog een gouden horloge uitgereikt, omdat ze al meer dan vijftig jaar verbonden is aan de hervormde scholen. Het ging overigens wel om een gouden horloge dat was gekocht bij Van d’Olde Stempel.

Met de gezellige avond in het hervormd centrum zijn de mooie festiviteiten rondom het jubileum afgerond.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500