Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Volle Bak debuteert op ‘Koningsdag zonder Koning’

Geplaatst op: 21 november 2019

Zelden zal een beginnende band een livedebuut hebben gemaakt onder het oog van een minister, een gedeputeerde, massaal uitgerukte media en een zaal vol topwielrenners en ploegleiders. Volle Bak speelde woensdagavond op het Wielergala in de Bossche Maaspoort hun ode aan Mathieu van der Poel. Die werd uitgeroepen tot wielrenner van het jaar, maar was vanwege het overlijden van zijn opa niet zelf aanwezig. “Koningsdag zonder koning…”, concludeert Volle Bak-gitarist Jerry Hoekman. Een reportage uit Brabant.

De laatste kruising voor de Maaspoort biedt uitzicht op de parkeerplaats van het vroegere episch centrum van het Nederlandse basketbal. Elke Genemuidenaar haalt uit een brei van auto’s de kleuren van een Breman-busje. Die verraadt welke achteringang de Volle Bakkers hebben genomen. Ze zijn er blijkbaar nog niet lang, want bassist Harry van Rees schrijdt net naar binnen. “Te druk aan de praat: verkeerde afslag genomen, twintig minuten vertraging”, vertelt gitarist Martin Bakker binnen.

Een ongeluk komt zelden alleen. Bakker staat in de imposante grote zaal van De Maaspoort te rommelen aan zijn gitaar. “Stemmechaniek kapot…”, klinkt het. Uitgerekend bij het eerste optreden van Volle Bak, ook nog eens voor honderden toehoorders, laat hij bij het uitladen zijn instrument vallen. Collegaband The Phantom Four biedt hulp. Een deel van de muzikanten speelde in een vroeger muzikaal leven in the Treble Spankers en stonden onder meer op Pinkpop. Hun collegialiteit leidt niet onder die reputatie. Bakker mag spelen op hun fraaie gitaar en de bandleden helpen Volle Bak ook op andere manieren. “Dat maak je wel eens anders mee…”, weet toetsenist Robert Mulder.

Wielrenner van het jaar

De in Engeland wonende Kampenaar heeft een lang muzikaal leven achter de rug, maar ook hij is onder de indruk van de ambiance in de Maaspoort. Tientallen tafels zijn al gedekt voor de gasten van die avond, als Volle Bak een soundcheck doet. Eurosport-presentator Sander Kleiker en organsator Dave Andriese nemen minutieus de avond door. Volle Bak moet zich tijdens een interview met de Wielrenner van het Jaar-kandidaten gereedmaken. “Dan spelen jullie direct na de bekendmaking Twisting by the Pool”, legt Andries uit. “Mathieu van der Poel!”, verbetert Bakker, die het ontgaat dat Ariese bewust de songtitel niet noemt om te voorkomen dat aanwezigen de winnaar van de avond alvast weten.

Na de soundcheck verzamelen de bandleden zich op barkrukken in de foyer. “Dat we hier staan, is toch wel apart…”, concluderen ze. “We zijn niet eens een band…”, zegt ‘achtergrondzanger’ Jan Willem Bennink. “We hebben dat nummer over Mathieu opgenomen als een soort project. Niet met de bedoeling om op te treden. En dan word je voor zoiets gevraagd…”, vertelt hij met iets van verbazing. RTV Oost en De Telegraaf besteedden ook al aandacht aan Volle Bak. “En voor het WK ben ik door Studio Sport gebeld”, vertelt drummer Hendri Bredewold. “Die wilden onze clip gebruiken als Mathieu wereldkampioen zou worden. Ik heb voor het eerst naar zo’n lange wielerwedstrijd gekeken…”, bekent de Hasselter. De afloop is bekend: Van der Poel kreeg een hongerklop en eindigde achterin het veld.

Raymond Poulidor

Dat leed valt in het niet bij het verdriet van de afgelopen week. ‘Opa’ Raymond Poulidor overleed en de hele familie bezocht uiteraard de begrafenis in Frankrijk. Om een dag later af te reizen naar Den Bosch zagen ze logischerwijs niet zitten. “En dus is het toch een beetje Koningsdag zonder koning. Ik dacht maandag nog: die zullen wel afbellen”, vertelt Hoekman. Dan zou misschien wel het enige optreden van Volle Bak allertijden niet door zijn gegaan. In principe is het optreden eenmalig. “Misschien moeten we met de opbrengst van deze avond een keer uiteten gaan en praten wat we hier nou verder mee willen”, oppert Mulder echter. Een open einde is geboren.

Ondanks de chique opgemaakte lange tafels in De Maaspoort vindt het diner van Volle Bak plaats in de ’talentenkamer’, waar ze samen met de crew en andere artiesten aan een soort van gehaktschotel moeten. Op tafel staan plastic bekertjes en een paar flessen cola. “Volle Balg”, zegt Hoekman, die daarna met zanger Gerben Beens en Mulder buiten gaat roken. Over de ellenlange rode loper komen de bekende gasten De Maaspoort binnen, al herkennen de muzikanten ze niet. Ook Olympisch Kampioen Hennie Kuiper, die een paar meter verderop zit, lopen ze voorbij. “Die heb je voor honderd euro…”, zegt Mulder over de indrukwekkende rode loper, waarmee hij zijn loopbaan in de tapijtindustrie verraadt.

Spanning neemt toe

Langzaam neemt de spanning voor het optreden toe. De soundcheck ging prima, maar de vraag rijst op of de techniek en de andere muzikanten niet aan knoppen hebben lopen draaien waaraan ze beter niet kunnen draaien. Het antwoord zoeken ze blijkbaar op het toilet, want om de haverklap zoekt iemand die ruimte op. Door het ‘Brabants kwartiertje’ begint het gala later, maar Volle Bak wil op tijd klaar staan. Bakker en Van Rees herinneren zich maar al te goed een optreden van Juust tijdens een dialectavond. De organisatie stormde destijds de foyer in ‘waar ze nou toch waren’. Dit keer staan ze twintig minuten voor het optreden al aan de zijkant van het podium.

Als Kleiker de kandidaten interviewt, sluipen de muzikanten zoals afgesproken het podium op. Nadat een Bossche wethouder de naam van Van der Poel noemt, zetten ze hun ode aan de wielrenner in. Hard en strak, al gaat het op driekwart van het nummer mis. Bennink begint te vroeg aan het slotstuk van het nummer, waarna zanger Gerben Beens na een korte aarzeling het juiste couplet inzet. Niemand in de zaal heeft het vermoedelijk door. Tot grote ergernis na afloop leidt het ook niet. “De beste versie tot nu toe”, vindt Mulder. “En nou ben ik toe aan een pilsien…”, zegt Beens.

Breman-bus

Ze nemen de uitnodiging van organisator Andriese met beide handen aan. Na het optreden krijgen de aanwezigen het hoofdgerecht opgediend en is er ruimte om de spullen bij elkaar te harken en indien gewenst het pand te verlaten. “Morgen gaat om 05.15 uur de wekker weer”, zegt Beens en Mulder heeft al zes weken zijn vrouw niet gezien. Alle reden om de instrumenten en apparatuur via twee schuifdeuren naar buiten te transporteren, waar de trouwe Breman-bus wacht.

Of Volle Bak nog een vervolg krijgt, moet blijken tijdens het opeten van de gage. Een bijzondere avond kunnen ze in ieder geval bijschrijven. En wie weet wordt het nummer op YouTube en Spotify na het optreden weer vaker aangeklikt. Al is er wat dat betreft wel een stoorzender, vertelt Bakker. “Er is ook een carnavalsband die Volle Bak heet. Ons nummer staat onder hun naam op Spotify…”

Ondertussen klinkt op de autoradio Langs de Lijn. Presentatrice Dione de Graaf schakelt net over naar ‘verslaggever Gio Lippens die de hele avond bij het Wielergala is’. De gelegenheidsformatie uit Genemuiden heeft kortom niet zomaar op een evenementje opgetreden.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500