Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Werkgroep peilt animo voor woongroep

Geplaatst op: 22 november 2019

Een woonvoorziening in Genemuiden voor mensen met autisme of een niet-aangeboren hersenletsel. Dat is waar de vereniging Op weg met de ander in samenwerking met de Genemuider werkgroep aan werkt. Donderdagavond was de startbijeenkomst om te bezien of er animo voor bestaat.

En die blijkt er te zijn. Inmiddels hebben zich ruim 10 belangstellenden aangemeld voor de woonvoorziening. Daarvoor staat nog geen locatie vast, omdat de werkgroep eerst wil zien of het plan levensvatbaar kan zijn. Volgende maand is er een afspraak met de gemeente.

De vereniging Op weg met de ander is een christelijke vereniging op gereformeerde grondslag die mensen met een beperking en familie helpt en bijstaat. Ook zijn er uit naam van de vereniging al diverse woonlocaties gebouwd. Bij veel daarvan wordt er zorg verleend door Philadelphia. “Maar we zijn niet gekoppeld aan een zorgondernemer”, zegt Jenneke Wolvers van de vereniging. “We kijken naar wat past in de omgeving.”

Gerard Prins, voorzitter van EF5, vertelde de belangstellenden over de woonvorm met die naam in Veenendaal. Dat zou als inspiratie kunnen dienen voor de in Genemuiden op te zetten locatie. In Veenendaal is dat gesitueerd op de tweede verdieping van een flatgebouw.

Er zijn 14 appartementen, maar 13 bewoners. Een van de appartementen is een gezamenlijke plek waar de bewoners met elkaar eten en spelletjes doen. Agathos verleent er zorg, maar er is geen 24-uurstoezicht, zegt Prins. “Er wordt verwacht dat autisten hun eigen voordeur kunnen beheren: ze kunnen zelf bepalen wie er wel of niet binnenkomt.”

Ook voor de mogelijk in Genemuiden te bouwen locatie gaat de werkgroep uit van minimaal 13 bewoners. Dat is nodig om financieel ruim genoeg ‘in het jasje te zitten’. Hoe snel het gaat, is nog onbekend. “Je moet wel rekening houden met een scenario van 2 tot 10 jaar”, aldus Wolvers.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500