Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Politieke en ruimtelijke chaos in Zwartewaterland (ingezonden brief)

Geplaatst op: 5 februari 2020

In Zwartewaterland is het momenteel niet alleen in de politiek chaos, ook de ruimtelijke ambities zijn mistig en chaotisch.

Toen in 2001 minister Jan Pronk zijn vijfde nota Ruimtelijke ordening presenteerde heb ik in de media dit de “Vijfde nota ruimtelijke Chaos” genoemd. De omgevingsvisie van Zwartewaterland is echter nog vele vele vele malen slechter dan de baggernota van Jan Pronk in 2001.

De ambities zijn zo vaag geformuleerd dat vrijwel niemand er tegen kan zijn. Daarom geef ik achter alle zes ambities even aan welke kant het feitelijk op zal gaan als we deze ambities concretiseren:

1.      Ons buitengebied is klaar voor de toekomst

Wat we echt doen: We decimeren het buitengebied zowel kwalitatief als kwantitatief. We verzieken het buitengebied, maken er gewoon en enorme chaos van door overal nieuwe huizen en fabrieken te bouwen en bovendien nog wat wegen aan te leggen. Daarnaast negeren we alles dat te maken heeft met het verbeteren van de natuur, biodiversiteit en het milieu. We noemen dit ‘klaar voor de toekomst’.

2.      Uitnodigende leefomgeving om te bewegen, ontmoeten en verblijven

Wat we echt doen: In de leefomgeving zullen huizen en fabrieken een steeds dominantere rol spelen. Er zullen meer auto’s en vrachtauto’s gaan rijden en de gevolgen voor de luchtkwaliteit blijven onzeker. Een ieder geval ontstaat er meer herrie. Mensen zullen zich vaker terugtrekken achter hun voordeur en achter hun beeldschermen. Bovendien maken we de gemeente zo onaantrekkelijk mogelijk met foeilelijke gebouwen. Zo lelijk dat toeristen Zwartewaterland steeds vaker links zullen laten liggen. We noemen dit ‘een uitnodigende leefomgeving’.

3.      Toekomstbestendige bereikbare woon- en werkomgeving

Wat we echt doen: We zorgen voor nog meer bedrijventerrein en nog meer banen in Zwartewaterland om ook mensen van ver buiten de gemeente aan het werk te helpen. We verbreden de toegangswegen.  Ook bouwen we her en her nog wat nieuwe luxe wijken (zoals voorgesteld in het schandalige plan Overwaters) zodat de kapitaalkrachtige lieden nog een beetje kunnen genieten van de schaarse lapjes groen in de gemeente. Dit groen noemen we echter wel ‘natuur’. We noemen dit ‘toekomstbestendig wonen en werken’. Oja, en dit werken is dan niet bedoeld voor de agrarische sector want anders komen we ruimte te kort. Eigenlijk willen we graag dat de boeren massaal gaan emigreren.

4.      Beleef de mix cultuur en ondernemen

Wat we echt doen:  We zorgen goed voor de ondernemers omdat die de gemeentelijk kas spekken en zorgen voor economische groei. Het eeuwenoude cultuurlandschap zullen we omzeep helpen. We  kiezen voor een dorpscultuur waar werken en doen boven alle andere kwaliteiten uitstijgen. Voor mensen die landschapspijn ervaren of de historie van de dorpen levend willen houden is maar beperkte ruimte. Wel zullen we de monumenten in Hasselt, de oudheidskamer in Genemuiden en het wachterhuisje in Zwartsluis in tact houden. Toch leggen we altijd de nadruk op de geweldige Tapijtstad Genemuiden want dat is bij uitstek onze trots in de dorpscultuur en het ondernemen. We noemen dit ‘beleef de mix van cultuur en ondernemen’.

5.      Nieuwe energie en klimaatadaptatie krijgen de ruimte

Wat doen we echt: We pleuren 50 hectare landbouwgrond vol met zonnepanelen en bouwen op willekeurige plaatsen in de gemeente 5 grote windmolens. Hiermee krijgen vrijwel alle inwoners in de gemeente van dichtbij zicht op een windmolen. Om dit te bereiken zullen weer enkele boeren het veld moeten ruimen en holt de biodiversiteit verder achteruit. Niet getreurd want ‘nieuwe energie en klimaatadaptatie krijgen zo de ruimte’.

6.      Samenwerkend bereik je meer

Wat we echt doen: We moeten eerst nogal wat puin opruimen die de reeds vertrokken gemeentebestuurders hebben achtergelaten. Toen zijn miljoenen euro’s in bizarre grondaankopen gaan zitten. Dus moeten we nu eerst fouten uit het verleden zien te herstellen. Dit betekent dat we geen regie meer hebben op ruimtelijke ordening en zeer afhankelijk zijn van enkele projectontwikkelaars. Samenwerken met die partijen vinden we ook vreselijk onplezierig maar we moeten er domweg maar het beste van maken. We staan vaak voor voldongen feiten en moeten dan weer onwenselijke beloftes doen. De samenwerking met burgers verloopt hierdoor vaak stroef, maar we hebben oprecht de intentie en ambitie om meer samen te werken want ‘samenwerkend bereik je meer’.  We weten dat dit niet gaat, maar we doen onze stinkende best.

Eigenlijk staat in de ‘omgevingsvisie’ “We willen met iedereen samenwerken, we kiezen voor alle partijen en we vinden alles belangrijk”.  Als je natuur, landbouw, landschap, milieu, bedrijven, biodiversiteit , wonen, recreatie, werken, mobiliteit allemaal zo belangrijk vindt, dan moet je keuzes maken. Als je voor alles en iedereen kiest, kies je feitelijk voor niets en niemand. Mijn oproep aan de bestuurders hier is dan tweeledig:

Allereerst: “Durf te kiezen en maak er geen chaos van”. Ten tweede wees eerlijk, transparant en gebruik geen eufemisme in je ambities. Zeg gewoon tegen de inwoners dat je de gemeente langzaam wil omvormen tot een echte industriegemeente, dat je nog honderden hectare landbouwgrond wil opofferen voor woningen, fabrieken en energieproductie. Zeg gewoon dat je daarom een aanslag moet plegen op natuur en biodiversiteit. Zeg dat er boerderijen weg moeten. Kom met een eerlijk verhaal.

Tenslotte wil ik jullie ook nog even wat CBS-cijfers meegeven:  In de laatste 20 jaar is de oppervlakte bebouwd gebied in Zwartewaterland met 145 hectare toegenomen. Er kwam onder meer 28 ha woonterrein bij en 92 hectare bedrijventerrein. In deze periode is 114 hectare landbouwgrond opgeofferd. Hiermee versteende de gemeente met 7,5 hectare per jaar. In de laatste 15 is het aantal inwoners in de gemeente met gemiddeld 33 toegenomen. Kortom, voor een bevolkingsgroei van 33 mensen versteent de gemeente met 7 hectare.  Dit is 2272 vierkante meter beton extra per inwoner. Het is een diep, diep trieste ontwikkeling. Daarom zal ik blijven strijden voor een groene en duurzame gemeente, met ruimte voor boeren, voor de grutto en de ree!

Cor Pierik

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500