Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wie maakt het college weer compleet?

Geplaatst op: 10 februari 2020

“Weinig banen die zo uitdagend zijn als het wethouderschap…”, zegt Harrie Rietman van de PvdA, die wordt genoemd als een van de kandidaten om de afgetreden Albert Coster op te volgen. Net als CDA, VVD en GemeenteBelangen zou de PvdA de coalitie van SGP en ChristenUnie weer aan een meerderheid kunnen helpen. 

Of de Genemuidenaar inderdaad bestuurder wordt, moet de komende weken blijken. ChristenUnie is aan zet om gesprekken met de partijen te voeren. Een eerste ronde is vorige week al geweest. Volgens Rietman was dat in het geval van zijn partij een ‘positief’ gesprek, zo zei hij zaterdag bij Zwartewater FM.

Vermoedelijk moet de partij die aanschuift ook een wethouder leveren. Met Rietman zou de PvdA een ervaren man naar voren kunnen schuiven, want hij was eerder wethouder in Genemuiden. “Twintig jaar geleden, andere omstandigheden”, zegt Rietman, die desondanks spreekt over een mooie baan. “Het trekt me wel, maar aan de andere kant heb ik een half jaar terug de stap genomen om te stoppen met het onderwijs. Ik werk nog een dag, doe SCEG en de gemeenteraad. Dat is een prettig leven zonder al te veel hectiek. Als de vraag mocht komen, moet ik dat allemaal goed afwegen”, aldus Rietman, die in ieder geval ‘geen tegenzin’ voelt.

Ook Roel Withaar sprak zaterdag bij Zwartewater FM. Ondanks dat hij ook ervaring heeft als wethouder, ziet hij zich niet direct als belangrijke kandidaat. “Het is belangrijk dat er een solide coalitie komt. SGP en ChristenUnie hebben samen negen van de negentien zetels. Wij kunnen daar één zetel aan toevoegen. Van de coalitiepartijen is er regelmatig een raadslid afwezig en dus heb je dan niet altijd een meerderheid”, zegt Withaar, die ook nog oppert dat SGP en ChristenUnie met steun van een andere partij doorgaan en zelf naar een wethouder zoeken.

In de visie van Withaar lijken CDA en PvdA kortom de partijen die zouden kunnen aanschuiven. VVD heeft met John Smits ook een politicus met wethouder-ervaring (in Brabant) in huis. Mocht het CDA oren naar de coalitie hebben, dan zou mogelijk Margreet Bosma de eerste vrouwelijke wethouder van Zwartewaterland kunnen hebben. Op die mogelijkheid wilde ze donderdag na de gemeenteraad nog niet ingaan.

Withaar weet uit ervaring wel hoe zwaar de baan van wethouder is. “Zelf was ik destijds 50 procent wethouder, maar in de praktijk werkte dat niet: je ben twaalf maanden lang 24 uur per dag wethouder. Die baan moet je niet onderschatten. Je beleeft tropenjaren, maar aan de andere kant kun je wel veel voor de gemeenschap betekenen”, aldus Withaar.

De verwachting is dat SGP en ChristenUnie binnen enkele weken een knoop doorhakken. Voordeel is dat de andere partijen zich voor een groot deel in het coalitieakkoord kunnen vinden. Al zal een partij die toetreedt, daar ongetwijfeld ook zijn eigen draai aan willen geven. Een nieuwe partij in de coalitie is nodig nadat SGP en ChristenUnie vorige week het vertrouwen in BGZ opzegden.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500