Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Kies niet voor geldwolven, kies voor het grutto-ei’

Geplaatst op: 28 februari 2020

Ruth Pierik vraagt zich af of de lokale politiek ook maar iets om landbouw en natuur geeft. Ze sprak donderdag de gemeenteraad in niet mis te verstane bewoordingen toe. “Het geld regeert in Zwartewaterland. Geldwolven en projectontwikkelaars zijn belangrijker dan grutto-eieren en lammetjes. Natuur en landbouw wordt steeds verder opgerold”, aldus de bewoonster van Cellemuiden.

Ze sprak in met het oog op de Omgevingsvisie en de aanstaande uitbreidingen van het industrieterrein. Ook de beoogde woningbouw aan de andere kant van de Hasselterdijk stemt haar niet vrolijk. “Ik kan er echt niet bij dat christelijke partijen met dit soort plannen kunnen instemmen. Jullie hebben alleen oog voor het geld. Dat raakt me en het maakt me heel erg verdrietig”, aldus Pierik.

Volgens haar kan de politiek makkelijk zeggen ‘tot hier en niet verder’, maar keer op keer wordt in haar ogen de zijde van de industrie gekozen. “Ten diepste maak het jullie niet uit dat de natuur wordt verwoest, wees er maar trots op”, sneerde Pierik. Zij nodigde alle raadsleden uit om op 28 maart naar het Boerendiekhuus te komen. Dan wil ze de politiek laten zien hoe mooi de omgeving daar is.

Tot behandeling van de Omgevingsvisie kwam het donderdag overigens niet. Er waren zoveel insprekers dat er weinig tijd over bleef voor de hele agenda. Woningbouw in de Driehoek, het plan Overwaters, werd wel behandeld. Die is in feite niet meer tegen te houden, zo bleek.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

2 thoughts on “‘Kies niet voor geldwolven, kies voor het grutto-ei’

 1. J.M. Brouwer schreef:

  Beste mensen,

  Gezien de reacties hieronder constateer ik dat binnen de beperkte oppervlakte van gemeente Zwartewaterland de strijd om de laatste vierkante meter ook is begonnen. In deze tijd zie je dat er domweg te weinig landoppervlakte is om aan alle maatschappelijke belangen te voldoen; de belangen van het behoud van natuur, transport, woningbouw, industrie, de ‘groene’ economie(wind- en zonneparken), recreatie, landbouw en veeteelt.
  De bevolking van Nederland neemt explosief toe met de daarbij behorende behoeften zoals de behoefte aan werkgelegenheid, woonruimte en vervoer. Om deze behoeften te kunnen faciliteren zou de overheid keuzes moeten maken zoals het reduceren van het aantal inwoners van Nederland door geboortebeperking(zeker niet irrelevant in gemeente Zwartewaterland) en/of door een immigratiestop.
  Een andere keuze zou kunnen zijn het gewoon volbouwen van Nederland met woningen, wegen en industrie. Dit gaat echter ten koste van de leefbaarheid. Probeer nu al maar eens een stukje rustig in de natuur te lopen zonder dat je iemand tegenkomt!
  Moet je nu al zien als je Genemuiden binnenkomt vanaf bijvoorbeeld Hasselt: allemaal industrie en woningbouw, op de rotonde een aartslelijk oranje kunstwerk, middenin de weilanden een gehandicaptentehuis en aan de Zwartewaterkant allemaal industrie, de laatste bomen bij de pont zijn gekapt, in het plantsoen staan ongeveer nog drie bomen en de nieuwbouwwijken zien eruit als legbatterijen met als uitloop-ren de nieuwgebouwde kerken. Het ziet er gewoon niet meer uit!
  Moet Nederland een grote stad worden of willen we ook nog een beetje rust en ruimte hier en daar? Wat mij betreft het tweede!
  Geen keuzes maken zoals nu gebeurt, zorgt er echter voor dat alles binnen afzienbare tijd vast gaat lopen waardoor er maatschappelijke onvrede ontstaat. Tijd voor een goed doordachte toekomstvisie binnen politiek Nederland! Niet reageren maar regeren!

 2. Joop Beens schreef:

  Uit het plan van woningbouw in Hasselt Overwaters blijkt de onkunde van de plannenmakers voor de natuurwaarden.

  Reactie komt nog wel.

  Joop Beens – coördinator weidevogelbescherming IJsseldelta

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500