Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Hamsteren’ op zondag (column Enrico Kolk)

Geplaatst op: 14 maart 2020

Het zal even wennen zijn, morgen. Voor het eerst sinds mensenheugenis blijven de kerken (grotendeels) leeg op zondag. Vermoedelijk wordt het erg rustig op de straten van Genemuiden.

De afgelopen dagen gingen de ontwikkelingen snel. Ook ik keek donderdagmiddag live naar de persconferentie die Mark Rutte, Bruno Bruins en Jaap van Dissel hielden. Het ene nieuws kwam na het andere, de ene afgelasting volgde de andere op.

Toen Rutte afkondigde dat bijeenkomsten van meer dan 100 personen afgelast zouden worden, dacht ik al snel aan de kerkdiensten. Dat is in Genemuiden toch iets wat wekelijks gebeurt én waar doorgaans meer dan 100 aanwezigen zijn. Kerkenraden werden dan ook al snel bijeengeroepen wat te doen.

Vanuit mijn werk als journalist volgde ik de ontwikkelingen op de voet en zocht contact met vertegenwoordigers van bijna alle kerkenraden. Veel nepnieuws werd rondgestuurd via whatsapp. Een voorbeeld: ik had aan het begin van de avond gisteren ouderling De Muijnck van de Gereformeerde Gemeente aan de telefoon. Het gesprek was nauwelijks beëindigd of ik kreeg al een appje dat in die gemeente de kerkdiensten afgelast werden, terwijl ik net gehoord had dat er nog geen besluit genomen was.

Op dat moment had ik van verschillende kerken al wél informatie, maar ik besloot pas te publiceren als ik een overzicht had met daarin alle kerken. Er bleek wel druk op de ketel te zitten, want veel mensen willen het nieuws graag als eerste weten. De nepnieuwsbubbel werd alsmaar groter.

Niet om mezelf nu belangrijk te maken, maar dan zie je toch het belang van iets of iemand die wél alles uitzoekt. Toen ouderling De Muijnck mij gisteravond laat opnieuw belde, besloot ik toch een artikel te publiceren met de informatie die op dat moment voorhanden was.

Vanochtend spraken we elkaar opnieuw en maakte ik ook voor De Stadskoerier een overzicht met daarin informatie over alle kerken in Zwartewaterland. Ook dat bleek soms nog even een zoektocht te zijn, maar even voor 11:00 uur was het dan toch voor elkaar.

Ook morgen zal het nieuws vast niet stoppen. Voor mij wel. Als je doordeweeks intensief het nieuws volgt, ook vanuit je beroep, is het heerlijk om dat een dag niet te hoeven doen. De zondag is wat dat betreft een baken van rust. Ik hoop morgen één kerkdienst te bezoeken. De meeste zitplaatsen zullen leeg zijn. Een bijzonder verschijnsel. Bangmakerij?

Wat mij betreft beslist niet. Het is goed dat de overheid maatregelen afkondigt om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Verstandig als daaraan gehoor wordt gegeven. Mensen maken elkaar wel bang, met het gehamster in de supermarkten.

Er zijn genoeg oproepen gedaan om niet te hamsteren. Ik wil nu een tegenovergestelde oproep doen: ga morgen allemaal hamsteren. Dat kerken nu voor het grootste gedeelte op slot zijn, betekent dat er verschillende creatieve manieren bedacht worden om het evangelie te verspreiden. Ik raad iedereen aan om dát morgen te gaan hamsteren. Je hoeft er de deur niet eens voor uit.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500