Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vakantievieren zit er voorlopig niet in

Geplaatst op: 21 maart 2020

Ook op de reisbranche heeft de huidige coronacrisis veel invloed. Tot 30 april is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in een vliegtuig naar een vakantiebestemming te reizen, vertelde Jan Tuinman van TravelXL in Genemuiden en Hasselt zaterdag op ZwartewaterFM. “Ryanair kwam vandaag als een van de laatsten met die mededeling. Ik hou er rekening mee dat er nog wel een maand aan wordt toegevoegd”, aldus Tuinman, die voorlopig met broer Gert vanuit Genemuiden werkt. De vestiging in Hasselt is voorlopig gesloten.

De snelle opmars van het virus verraste veel vakantiegangers. “Vorige week vrijdag en zaterdag zijn mensen nog gewoon op vakantie gegaan, maar al snel bleek de noodzaak om zo snel mogelijk terug te keren. In Spanje werd bijvoorbeeld de noodtoestand uitgeroepen. Vakantiegangers op de Canarische Eilanden mochten hun hotel niet meer verlaten. Dat is niet de vakantiebeleving die je hebt geboekt. Die mensen wilden natuurlijk naar huis. Gelukkig is dat in de meeste gevallen gelukt. Voor vanavond hebben we nog wat kunnen regelen voor mensen die nog op de Canarische Eilanden of in Portugal zitten.”

Een enkeling besluit wel om in het buitenland te zitten. Dat zijn bijvoorbeeld zakenmensen die in een land verblijven waar de toestand eigenlijk minder erg dan in Nederland is.

Mensen die voor de komende periode al een vakantie hebben geboekt, kunnen daarvoor voucher krijgen. “Dat is een oplossing die in Frankrijk en Italië is bedacht en is overgenomen door de grote touroperators. Het is een tegoedbon: mensen die nu niet op vakantie kunnen, mogen later op reis. Op zich is dat een mooie oplossing, maar niet iedereen is het daar mee eens. Vergeet niet: als bedrijven als KLM het al betaalde geld voor tickets moeten terugstorten, vallen ze om. En dan zijn we nog veel verder van huis.”

Of het dit jaar nog van vakantievieren komt, moet blijken. Tuinman kan uiteraard ook niet in die glazen bol kijken. “De nabije toekomst is speculeren. Ik zou me kunnen voorstellen dat alles pas weer wordt opgestart als binnen Europa de meeste landen weer veilig verklaard worden. Als Spanje straks coronavrij is, gaat het natuurlijk geen reizigers uit Nederland toelaten als we hier nog niet van het virus af zijn. Zelf kunnen we daar niets aan doen. Het is een kwestie van gewoon afwachten en je houden aan de regels van de overheid.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500