Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Twee mensen overleden, twee nieuwe besmettingen

Geplaatst op: 24 maart 2020

Opnieuw zijn twee inwoners van Hasselt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldde burgemeester Bilder dinsdag bij ZwartewaterFM. Volgens Bilder is het niet 100 procent zeker dat corona de oorzaak van overlijden is omdat ze niet op het virus zijn getest. “Maar volgens de huisarts is dat wel de meest waarschijnlijke oorzaak. Dat betekent dat nu vijf Hasselters zijn overleden aan dit virus.”

Ook kwamen er dinsdag weer twee nieuwe besmettingen bij, opnieuw in Hasselt. Bij 24 Zwartewaterlanders is een besmetting vastgesteld, waarvan er zestien in Hasselt. “Maar dit zijn de cijfers van de GGD. Navraag bij huisarts Tuinstra, die informatie inwint bij zijn collega’s, toont opnieuw een zorgelijker beeld. In Genemuiden zijn bijvoorbeeld ook zeven personen beoordeeld,  waarvan één is getest. In Hasselt zijn nog eens drie mensen beoordeeld, in Zwartsluis ook een.”

Bilder stelde nog eens het beeld bij dat het alleen maar om oudere mensen gaat. “In het ziekenhuis liggen ook Zwartewaterlanders van in de veertig. Dat laat zien dat deze ziekte iedereen kan treffen. De huisartsen verwachten de komende week ook geen verbeteringen. Een aantal inwoners ligt nog in kritieke toestand. We hoeven geen positieve cijfers te verwacht, ook landelijk stellen de cijfers van vandaag bepaald niet gerust. De situatie blijft heel zorgelijk.”

De burgemeester waardeert ‘de blijken van ondersteuning’ die hij krijgt. “Het doet goed om te merken dat mensen achter je staan. Dit zijn zware tijden, maar mijn gezondheid is goed. Heel spannend vind ik het wel, omdat je niet weet wat er nog op ons afkomt. Soms hoop ik nog steeds wakker te worden uit een boze droom, maar ik weet dat dat niet meer gebeurt.”

Bilder is blij met de extra maatregelen die het kabinet maandag afkondigde. “Voor de evenementen is er nu duidelijkheid en ook voor kappers en nagelsalons. Bovendien hebben wij nu de mogelijkheid om streng te handhaven, al moet ik zeggen dat mijn indruk is dat mensen de ernst van de situatie zien. De markt in Genemuiden verliep dinsdag prima. Ook hebben we alle supermarkten bezocht en die zien er in grote lijnen ook goed uit. Wel kan het beleid uniformer. Nog niet alle supermarkten werken op dezelfde manier. Maar ik merk dat iedereen wel van goede wil is. Dat moet ook: gaat het niet goedschiks, dan kwaadschiks. Dit is een zaak van leven op dood.”

Het college wil zich de komende dagen meer op straat laten zien. Ook de politie surveilleert extra scherp.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500