Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De bevrijding van Genemuiden

Geplaatst op: 13 april 2020

Bijna alle activiteiten rondom 75 jaar Bevrijding zijn door de uitbraak van het coronavirus afgelast. Dat is jammer, want ook in Genemuiden stond er veel op stapel die de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog ook voor de jongeren generaties levend moesten houden. 

De bevrijding van Genemuiden vond overigens plaats op 14 april, dinsdag precies 75 jaar geleden dus. Canadese pantservoertuigen kwamen vanuit Hasselt naar Genemuiden. Na een kort gevecht op de Hasselterdijk trokken ze Genemuiden binnen. Veel inwoners waren ze al tegemoet gekomen en reden samen met de bevrijders Genemuiden binnen.

Dat was een ‘overweldigende’ ervaring, schrijft een verzetskrant. Nog indrukwekkender dan op voorhand gedacht. In Genemuiden wachtte een ‘deinende mensenmenigte’ die de zelfbeheersing liet varen. Na vijf jaar klonk het Wilhelmus weer, mooier dan ooit, volgens de krant. De Genemuidenaren moesten al snel weer naar huis, omdat de Binnenlandse Strijdkrachten NSB’ers gingen oppakken. Die werden ‘gedwee’ bij elkaar gebracht in het oude Weeshuis. Op zondagmiddag keerde burgemeester Hamer terug in Genemuiden.

Met twee video’s van Pieter Polman staan we toch stil bij de Bevrijding. Mart Snel vertelde vorig jaar het verhaal van de korte gevechten op de Hasselterdijk en over een kist munitie die volgens hem in een kolk belandde. Een paar jaar eerder werd een brug aan de Kamperzeedijk omgedoopt tot Thomson-brug, naar een Canadese bevrijder. Polman maakte ook daarbij opnames.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500