Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Harrie Rietman plots wethouder in crisistijd

Geplaatst op: 17 april 2020

Op bezoek bij nieuwe winkel in Hasselt.

Toen Harrie Rietman op donderdag 12 maart werd benoemd als wethouder had hij veel verwachtingen, maar het huidige scenario paste daar ongetwijfeld niet in. Al diende het voorteken zich op dezelfde avond al af. “Ik zat die avond naast burgemeester Bilder. Die kreeg een telefoontje en werd uit de vergadering geroepen. Achteraf bleek dat de melding van het eerste coronageval in Zwartewaterland. Vanaf dat moment is alles anders”, zegt de Genemuidenaar tegen ZwartewaterFM.

Hij is ineens wethouder in crisistijd. “Kennismakingen met mensen waarmee je veel te maken krijgt, gaan niet door of hooguit op afstand. Bijeenkomsten zijn afgelast. Wat wel gewoon doorgaat is het inlezen in alle stukken. En daar vergaderen we ook nog elke week over met het college. Maar ook dat is anders: bij normale vergaderingen in het stadhuis zijn momenteel twee, hooguit drie mensen aanwezig. Alleen bij de collegevergaderingen zijn dat er vijf. Dan hebben we een ruimte tot onze beschikking waarin we rekening kunnen houden met anderhalve meter afstand. Het is af en toe heel onwerkelijk.”

Pas afgelopen week had Rietman min of meer zijn eerste openbare optreden. “In Hasselt is veel ellende en verdriet, maar er zijn ook dingen die hoop bieden. Ondernemers werken bijvoorbeeld steeds meer samen. Een jonge onderneemster, Jenneke Kroes, opende deze week haar winkel. Die plannen waren er al, maar ze had die nu ook even kunnen uitstellen. Ze heeft toch de stap gewaagd en daar hebben we even wat aandacht aan besteed.”

Langzaam merkt Rietman dat het college weer wat vaker op het stadhuis aanwezig is. “En dat vind ik te prijzen: je wilt stimuleren dat de zaken die gedaan moeten worden, ook doorgaan. Uiteraard houden we ons daarbij aan de geldende regels.”

De PvdA-wethouder kreeg bij aantreden onder meer de portefeuille met daarin de energietransitie in zijn schoot geworpen. Dat is een van de zaken die door moeten gaan, zegt Rietman. “We moeten het daar met de hele samenleving over hebben, bijvoorbeeld over de locaties voor opwekken van de wind- en zonne-energie. Het liefst zou ik nu de publieksbijeenkomsten plannen, maar dat zit er dus niet in. En dat frustreert.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500