Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Lösse eindties: nieuw werk in het Gaellemunigers

Geplaatst op: 16 mei 2020

Het is alweer twee jaar geleden dat de Genemuider dialectband “Juust” ophield te bestaan. Vanuit het niets -zo leek het- gooide de band de handdoek in de ring. Nu, in 2020 verschijnen er toch weer nieuwe songs in het Gaellemunigers, uitgebracht onder de naam “Lösse Eindties”.  Hoe zit dat? We spreken met Martin Bakker en Jerry Hoekman.  

Waar komen deze nummers vandaan? 
Bakker: “Toen we met Juust gestopt zijn waren we al enige tijd bezig met het componeren van nieuwe nummers voor een nieuw album. Een aantal nummers was zo goed als afgerond en klaar om opgenomen te worden. We hebben altijd gezegd: we gaan ooit nog een keer wat doen met die nummers. We hadden eigenlijk het plan om dit jaar de studio in te duiken, maar ja, toen kwam de Corona crisis.”

Maar er is nu toch nieuw opgenomen materiaal? 

Hoekman:  “Jazeker! Omdat we nu al weken thuis zitten is het een unieke kans om het zogenaamde “Home recording” eens goed vorm te gaan geven. De meesten van ons hebben thuis apparatuur om (semi) professionele opnames te maken. En daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Ieder in zijn eigen huis of bij elkaar? 
Bakker: “We hebben zoveel mogelijk vanuit onze eigen woning gedaan. Jerry begon met een drum lijntje, dat werd dan weer via internet naar Harry (Harry van Rees, bassist) gestuurd, die er dan een bas lijn bij in zette. Vervolgens zong ik thuis een zanglijn in, waarna Gerben (Gerben Beens, zang) de leadzang in kon zingen. Na alles meerdere keren heen en weer gestuurd te hebben begon er iets van een song te ontstaan, volledig tot stand gekomen met in achtneming van de richtlijnen van het RIVM haha!”

Dus het is dankzij de coronacrisis dat deze nummers nu verschijnen? 
Hoekman: “Nou, dat niet, zoals gezegd hadden we deze plannen al langer. Wat wel een gevolg is, is dat de eerste twee tracks nu volledig thuis zijn opgenomen.”

Gaat het om authentiek materiaal of zijn het covers die vertaald zijn naar het Gaellemunigers? 
Bakker: “Beide! We hebben een aantal bestaande popsongs vertaald naar het Gaellemunigers, maar we hebben ook een aantal nummers met teksten van vertrouwde tekstschrijvers zoals Wim Rietman en Wim van Dalfsen.”

En gaan jullie ook weer optreden met deze nummers? 
Hoekman: “Nou om eerlijk te zijn, er stond al iets gepland. Maar door de huidige situatie staat dat optreden op losse schroeven. Begrijpelijk natuurlijk, en er zijn ergere dingen. Ooit zal het er wel een keer van komen, maar nu eerst maar eens de tracks uitbrengen op Youtube en Facebook. Als dat goed ontvangen wordt kunnen we altijd nog kijken wat er gebeurt.”

De komende maanden verschijnen diverse tracks van “Lösse Eindties”. Het eerste nummer “Van wie bej der iene?” is vanaf nu te beluisteren te beluisteren via de Facebook pagina “Lösse Eindties” en via Youtube, zie hieronder:

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500