Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Parkeren in centrum blijft de tongen losmaken

Geplaatst op: 28 mei 2020

Wethouder Slingerland gaat met ondernemers rond het Havenplein in gesprek over het parkeergedrag van medewerkers. Dat zegde hij donderdagavond toe aan de gemeenteraad op vragen van onder meer SGP en PvdA. Die pleiten ervoor dat het personeel de auto aan de Koppel parkeert. “Dan ontstaat er meer ruimte voor bezoekers op het Havenplein en het is nog gezond voor de medewerkers ook…”, aldus Klaas Huisbrink van de SGP.

Onbedoeld kaartte hij daarmee het volgende probleem aan. Parkeren aan de Koppel is nog steeds niet populair. Volgens Klaas Eenkhoorn van de PvdA is het parkeerterrein onveilig, ook nadat recent een camerasysteem is opgehangen. “Het blijft een hoop gedoe als in je bus wordt ingebroken. Wie draait voor de kosten op? Dit terrein krijg je nooit veilig. En wie de Gaellemuniger kent, weet dat die daar nooit zijn auto gaat parkeren…”, aldus de socialist. Slingerland zegde desondanks aan de andere partijen toe dat hij gaat kijken waarom de Koppel niet in trek is bij parkeerders.

De parkeersituatie kwam aan bod omdat onlangs de zogenoemde blauwe zone is uitgebreid. Tien parkeerplaatsen vallen nu ook onder dat beleid. De SGP stelde kritische vragen over de communicatie van de gemeente. Bewoners kregen bijvoorbeeld pas een brief na publicatie in de krant. Wethouder Slingerland, die destijds het dossier overigens niet in zijn portefeuille had, vindt ook dat de communicatie beter moet.

Roel Withaar van GemeenteBelangen opperde om naar een vergunningensysteem te kijken. Bewoners die belangstelling hebben voor parkeren in de buurt zouden dan een vergunning kunnen aanschaffen. “Dat gebeurt in grote steden ook, waarom zou dat hier niet kunnen?”, vraagt Withaar zich af. John Smits van de VVD zou het liefst een onderzoek doen naar heel Zwartewaterland. “Het Marktplein in Zwartsluis en de Hoogstraat in Hasselt staan ook vaak vol”, stelt de liberaal. Slingerland gaat ook daarover ‘een balletje opgooien’ in het gemeentehuis.

Bovendien gaat de wethouder aan de Genemuider Ondernemers Vereniging vragen wat die van een vergunningensysteem zouden vinden. De voorloper van die vereniging kaartte twee jaar terug de uitbreiding van de blauwe zone immers aan. Withaar vindt dat niet de juiste weg. “Belangen van ondernemers wegen in dit geval niet zwaarder dan die van de bewoners. Het was een gewoonterecht dat zij dichtbij huis konden parkeren en dat is hun nu ontnomen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500