Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterlanders maken weinig haast met donorregister

Geplaatst op: 17 juni 2020

Inwoners van Zwartewaterland lijken nog niet al te veel haast te maken met een registratie voor het nieuwe Donorregister. Bijna 60 procent van de inwoners uit onze gemeente heeft zich volgens het CBS zich nog niet geregistreerd.

Over twee weken gaat de nieuwe Donorwet in Nederland in. Volwassenen moeten aangeven wat ze met hun organen willen na hun dood: afstaan of niet. Die keuze kan vastgelegd worden in het register. Als er geen keuze is gemaakt, dan wordt ervan uitgegaan dat hun organen voor transplantatiedoeleinden mogen worden gebruikt. Een nabestaande kan dat nog wel tegenhouden.

Zwartewaterland heeft, op Staphorst na, het hoogste percentage ‘niet geregistreerden’ van Overijssel. In Zwartewaterland heeft 57 procent van de inwoners nog geen keuze doorgegeven. In Staphorst ligt het percentage op 65 procent. Het landelijke gemiddelde staat op ongeveer 50 procent.

Van de volwassenen in ons land die geregistreerd staan, gaf begin dit jaar 55 procent aan donor te willen zijn. 34 procent gaf geen toestemming en 11 procent laat de keuze aan een nabestaande of een ander aangewezen persoon.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500