Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bizarre tijd achter de rug voor lokale radiomakers

Geplaatst op: 8 juli 2020

De radioredactie kreeg eerder al de eerste haring aangeboden.

Al zestien weken lang wordt bij ZwartewaterFM een uitzending gemaakt over de corona-crisis, eerst in dagelijkse vorm, later in wekelijkse vorm. Nu Zwartewaterland er beter voorstaat en er al twee weken geen nieuwe besmettingen zijn bijgekomen, is het tijd voor een terugblik met de programmamakers. Jan Blei interviewde zijn radio-collega’s.

Enrico Kolk uit Genemuiden presenteerde de afgelopen maanden regelmatig het programma dat tussen 19.00 en 20.00 uur werd uitgezonden: “De samenwerking tussen de redactie en presentatoren verliep heel goed. Zonder schema was het geen probleem om voor iedere dag een presentator en technicus te regelen. Ook complimenten aan de burgemeester, hij was iedere uitzending bereikbaar voor een toelichting. We hebben gemerkt dat we voor de inwoners een belangrijke toevoeging zijn geworden op dat moment. Dat vond ik mooi om te doen.”

Erik Driessen van Hasselt Actueel en Genemuiden Actueel zorgde ervoor dat de berichten in de uitzending later terug waren te lezen op alle actueel sites. “Toen we begonnen met de uitzendingen hadden ik nog niet het idee dat het gelijk in Zwartewaterland zou gaan spelen. Maar toen zaten we een week later al midden in die corona-crisis. Ik dacht nog: hoe moet ik met al die afgelastingen de sites vullen, maar het bleek al snel drukker dan ooit te worden”, vertelt de inwoner van Sint Jansklooster.

Robert Jansema was als redacteur ook betrokken bij uitzendingen en de actueel-websites: “Alle heren van de radiozender vonden het een goed idee en binnen 24 uur hadden we een format klaarliggen. We hebben gemerkt dat we echt konden functioneren als calamiteitenzender. Betrouwbaar nieuws, goede onderwerpen en ervaren sprekers zorgden ervoor dat Zwartewaterland massaal afstemde op de lokale publieke omroep. Alle presentatoren en redacteuren voelden elkaar goed aan en zo zijn we als team nog dichter naar elkaar toe gegroeid.”

Ook de stem van Klaas Jan Barneveld uit Genemuiden werd een bekend geluid in Zwartewaterland. Als presentator zat hij iedere week meerdere malen per week in de studio in Zwartsluis. “Het is als omroep belangrijk om op lokaal niveau dicht bij elkaar te staan. Er werd al snel duidelijk dat er heel veel behoefte was. Alleen op de stream waren soms al 2300 luisteraars. Het is ook ontzettend mooi dat de burgemeester zich soms kwetsbaar opstelde en het nieuws persoonlijk op de zender bracht, dat voelde als een geruststelling voor mensen. Je merkte dat de gemeente open kaart wilde spelen”, vertelt Barneveld.

Henk Jan Overmars uit Hasselt voegde zich ook vanaf het eerste moment bij de redactieploeg die speciaal was opgezet voor de corona-uitzendingen: “Het is een hele heftige periode geweest. Ik ben blij dat we als redactie volmondig ‘ja’ hebben gezegd en gezamenlijk deze uitzendingen hebben gemaakt. We hebben de burgmeester gebeld met ons plan en hij hoefde niet lang na te denken over zijn medewerking. Bij mij in de straat waren alleen al drie mensen die in quarantaine zaten. Dat deed ook wat met jezelf. Ik ben wel bang geweest in de beginperiode. We horen nu nog regelmatig dat het heel fijn was dat we de uitzendingen hebben gemaakt. Ook de gasten die we belden vormden een mooi onderdeel van de uitzendingen.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500