Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tripjes in de regio (1)

Geplaatst op: 24 juli 2020

Vanwege corona liever op vakantie in de eigen regio of helemaal geen liefhebber van vakanties over de grenzen? Ook in de eigen streek is er van alles te beleven om de vrije dagen onvergetelijk te maken. Genemuiden Actueel duikt weer eens in de regio op zoek naar glanzende of verborgen parels. Vandaag belandden we in Steenwijk.

Tja Steenwijk, denken vermoedelijk genoeg Genemuidenaren. De stad in de Kop van Overijssel gleed langzaam wat van de kaart af, maar is in de laatste jaren met een opmerkelijke revival bezig. Ondanks dat in de winkelstraten de leegstand zichtbaar is, bruist de Vestingstad toch wel, ondanks de huidige coronamaatregelen. Alleen de nieuwe fontein op de Markt is al een leuk tripje waard, zeker voor kinderen die niet bang zijn om nat te worden.

Ooit was Steenwijk een stad vol aanzien. Een stad waar de nodige veldslagen zijn gevoerd, omdat Steenwijk een belangrijke verbinding was. In de Tachtigjarige Oorlog was de stad een bron van verderf en ellende. Vrijwel alle inwoners van de stad kwamen toen door het oorlogsgeweld en ziektes om het leven. Wie op de imposante stadswallen van de stad loopt, heeft weinig fantasie nodig om die dagen voor de geest te halen.

De wat verborgen parel van de stad is misschien wel Villa Rams Woerthe, die eind 19e eeuw werd gebouwd door de steenrijke houthandelaar Tromp Meesters. Destijds vlak buiten de stad liet hij een indrukwekkend optrekje bouwen waaraan volgens Engels gebruik een park aan werd toegevoegd. Vanuit de woning is het zicht op het park met de reetjes prachtig. Hoewel Tromp Meester niet lang in de villa woonde, is veel grandeur bewaard gebleven, al is het interieur niet van de familie. Desondanks is het misschien wel het visitekaartje van de jugendstil-architectuur in Nederland.

Later zetelde het stadhuis van Steenwijk in het imposante bouwwerk, maar met het vertrek van de ambtenaren veranderde de functie. Tegenwoordig is Rams Woerthe een zogenoemd Museumhuis van de Stichting Hendrick de Keijser. Bezoekers kunnen nu vrij door het huis lopen en mogen doen alsof ze op visite zijn. Dat maakt de villa alleen op regenachtige dagen al een leuk tripje.

Vanuit de villa is de binnenstad snel bereikbaar. Daar zijn ook de Stallen van Spijkervet leuk voor een bezoek. In de oude paardenstallen, een rijksmonument, is nu een soort mixstore gevestigd. In het bijbehorende koetshuis zetelt tegenwoordig een restaurant.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500