Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Rijschoolhoude René Elken: ‘voor elke leerling een unieke aanpak’

Geplaatst op: 11 september 2020

(Adv.) René Elken maakte begin juli een frisse start met zijn autorijschool. In de lesauto brengt hij al zijn ervaring als stagebegeleider samen met de ontelbare vele kilometers die hij heeft afgelegd als truckchauffeur. “Ik ben een gevoelsmens en kan naast alle nodige kennis ook veel betekenen voor mijn leerlingen met mijn inlevingsvermogen.”

In de afgelopen tien jaar heeft René als visverkoper zo’n veertig jongeren begeleid tijdens stages. Deze uiteenlopende ervaringen maken hem zo geschikt als rijinstructeur. Daarbij is hij zich heel bewust dat iedere leerling echt een andere aanpakt vraagt. “Sommige mensen zijn heel beeldend ingesteld, en psychomotorisch verschilt iedereen onderling. Daarbij kan ik met de strakke hand te werk gaan indien nodig. Er zijn nu eenmaal leerlingen die je er echt bij moet “beuren”. Maar is iemand geholpen met een zachtere aanpak dan is dat ook geen enkel probleem voor mij, alles draait om empathisch vermogen in de rijinstructie. Mijn kunst is om de leerling iedere keer weer te motiveren.”

René gaat uitdagingen niet uit de weg. Sterker nog, hij zoekt ze juist op. “Ik spring graag in het diepe en wil me blijven ontwikkelen. Gewoon ‘out of the blue’ deze kans aanpakken en zorgen dat ik er echt goed in wordt.” Dat heeft de Genemuidenaar tien jaar gedaan als internationaal vrachtwagenchauffeur en vervolgens tien jaar als vishandelaar op markten. Met een paar miljoen kilometer rijervaring in de truck ontwikkelde hij zich als een heuse ‘king of the road’. Temeer omdat hij ook een periode in Noord- en Midden-Amerika als chauffeur heeft gewerkt.

René geniet de eerste maanden al van de vele kanten van zijn nieuwe job. “Ik vind het met mentale aspect net zo mooi als het praktische deel en alle handelingen die geleerd moeten worden. Daarbij moet het rijden ook echt leuk blijven voor de leerling. Heeft iemand bijvoorbeeld veel moeite met schakelen, dan is het soms goed om de focus even te verleggen, dan doen we een paar bochtjes achteruit bijvoorbeeld, om niet in het negatieve te blijven hangen.”

René heeft zich ook goed verdiept in de toekomst van de rijschoolhoudersbranche. Zo gaat hij puur met de RIS-methode werken, Rij-opleiding in Stappen. “Zo’n 35 procent van al mijn collega’s is met RIS aan de gang. Het is eigenlijk een soort MBO-studie geworden met gemiddeld 30 tot 40 lessen, twee examens bij mij en een derde en finale examen bij het CBR.”

De slagingspercentages liegen er niet om; onder diegenen die de RIS-methode afleggen is het slagingspercentage 70 procent, tegenover 50 procent in het reguliere lessen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500