Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Karst Beens wint dichtwedstrijd ‘Dicht op vrijheid’

Geplaatst op: 24 oktober 2020

Evi Douma en Karst Beens zijn de winnaars van de wedstrijd ‘Dicht op vrijheid’. Evi won de eerste prijs bij de jeugd, Karst bij de volwassenen.

De gedichtenwedstrijd ‘Dicht op vrijheid’ in de gemeente Zwartewaterland kent in totaal zeven prijswinnaars. Want behalve de drie prijzen voor jeugd en volwassenen, heeft de jury besloten in je categorie jeugd ook een originaliteitsprijs uit te reiken. Die gaat naar het gedicht ‘Geloof je gedachte’ van Xanna.

Bij de jeugd is de tweede prijs voor Djowa Grolleman en de derde prijs voor Naomi Smit. Bij de volwassenen gaat Joke Terpstra aan de haal met de tweede prijs en Jannie Bakker met de derde. Allemaal van harte gefeliciteerd!

De prijsuitreiking zou eigenlijk een feestje zijn in het gemeentehuis, maar corona gooide roet in het eten. Burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland vindt dat erg jammer, laat hij weten. En: ‘Ik heb de prijswinnende gedichten gelezen. Dat zijn mooie gedichten. We hebben veel getalenteerde mensen in Zwartewaterland. Ik hoop dat deze jonge mensen doorgaan met schrijven en dichten en dat ook anderen hun voorbeeld zullen volgen. Juist in deze tijd, waarin we ten gevolge van corona niet meer al onze hobby’s kunnen uitoefenen, ontstaat er de mogelijkheid om nieuwe dingen op te pakken. Schijven en dichten kan helpen om deze moeilijke tijd door te komen. Andere mensen kunnen wat hebben aan de dingen die jij opschrijft.’

‘Dicht op vrijheid’ is begin dit jaar op touw gezet rond de viering van 75 vrijheid in Nederland. De bibliotheek Zwartewaterland en culturele organisaties SCAB (Hasselt), SCEG (Genemuiden) en Sakz (Zwartsluis) nodigden alle inwoners van Zwartewaterland, van jong tot oud, uit om een gedicht te schrijven over vrijheid. Niet alleen de vrijheid van vrede en democratie, maar vrijheid in de breedste zin van het woord.

De gedichten hoefden niet aan regels te voldoen. Rijmen was bijvoorbeeld niet verplicht. En het gedicht mocht ook een songtekst of rap zijn. Dichter Maarten van Veen, alias ‘De Reisgenoot’, gaf dicht-workshops op zeven basisscholen en bij woonzorgcentrum De Schans in Zwartsluis. Hij maakte ook een filmpje voor de online prijsuitreiking.

De jury van de gedichtenwedstrijd – neerlandicus Jan Kristen, communicatiespecialist Geke Mateboer en Hasselter stadsdichter Casper de Jong – heeft uiteindelijk bijna honderdvijftig inzendingen mogen beoordelen. ‘De verscheidendheid in al die gedichten laat nog eens goed zien hoe het belang van vrijheid wordt beleefd’, meent een tevreden cultuurwethouder Gerrit Knol.

‘Het is de jury opgevallen’, schrijft ze in haar rapport, ‘dat het kinderen vaak beter dan volwassenen lukt om op een vrije manier te schrijven. Misschien zijn kinderen wel geboren dichters en verlies je je fantasie en speelsheid als je ouder wordt (en zogenaamd verstandig).’

Bij de volwassenen viel het allemaal wat tegen: er waren maar dertig gedichten ingezonden, en de kwaliteit ervan stelde de jury ook een beetje teleur. Maar, veronderstelt ze, misschien hadden de inwoners van het inmiddels door corona zwaar getroffen Zwartewaterland ‘wel iets anders aan hun hoofd dan gedichten schrijven.’

De winnaars van de gedichtenwedstrijd krijgen allemaal een geldprijs. Verder is er voor hen een fraaie poster. Het is een foto van fotoclub Positief, die een serie luchten fotografeerde. Op dat symbool voor vrijheid zijn de winnende gedichten afgedrukt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500