Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zorg op afstand en detachering; de oplossing voor de zorgvraag?

Geplaatst op: 21 november 2020

(Advertentie) Met een tweede coronagolf brak er opnieuw een onzekere tijd aan voor veel mensen. Vooral de mensen die afhankelijk zijn van zorgverleners, weten niet zo goed waar zij aan toe zijn. Operaties worden uitgesteld, zeker wanneer zij niet strikt noodzakelijk zijn. Oudere mensen vrezen voor het aantal zorguren dat effectief aan hen besteed wordt. Daarmee is het de vraag of het onderhand niet eens tijd wordt om te kijken naar de zorgvraagstukken. Is zorg op afstand niet een betere optie, vooral in deze tijden, en welke mogelijkheden biedt detachering eigenlijk?

Zorg op afstand; toekomst of actualiteit?

We doen steeds meer remote, vanuit huis en op afstand. Met de huidige maatregelen is dat iets waar steeds meer aandacht voor gemaakt wordt; helemaal met het werken op afstand om contactmomenten te reduceren. Binnen de zorg zijn meer dan genoeg mogelijkheden om dit te implementeren. Bijvoorbeeld door gesprekken op afstand te doen, door te overleggen met patiënten via applicaties of online gesprekken.

Dat klinkt als zorg van de toekomst, maar dat is het niet. In Zweden wordt al bijzonder veel gebruik gemaakt van ‘online artsen’ die samenwerken met apotheken en ziekenhuizen. Patiënten kunnen op elk gewenst moment een gesprek met een arts boeken, zodat zij hun problemen, symptomen of vragen aan een arts voor kunnen leggen zonder direct naar een huisarts of ziekenhuis te moeten gaan. In Nederland zijn ook steeds meer mogelijkheden, waarmee de toename van zorg op afstand al met de dag te zien is.

Hoe past detachering in dit beeld?

Zorg op afstand heeft veel te maken met de vraag naar zorg en de huidige situatie in Nederland. Daarmee is detachering en uitzendwerk een belangrijke factor binnen de implementatie van geschoold en bekwaam zorgpersoneel. Zeker omdat zorg op afstand enige technische kennis vereist en dit door een bemiddelingsbureau voor de zorg zelf geregeld kan worden. Op deze manier kan het juiste personeel op de juiste momenten ingezet worden en blijft de zorg eenvoudig op te schalen wanneer mensen gebruik willen maken van zorg op afstand.

Beperkte mogelijkheden

Uiteraard biedt zorg op afstand beperkte mogelijkheden. Het bespreken van resultaten behoort tot de mogelijkheden, net als het doornemen van symptomen en klachten om zo te bepalen of de patiënt daadwerkelijk ‘online’ geholpen kan worden of er een fysieke afspraak geboekt moet worden. Operaties op afstand zijn niet mogelijk, ook zullen sommige mensen altijd de behoefte houden om een ‘echte afspraak’ met een arts of zuster te hebben. Wanneer de overige niet-noodzakelijke bezoeken online afgevangen kunnen worden, zal hier per definitie meer ruimte voor zijn.

De zorg verandert; we gaan naar meer online zorg en inschakelen van extern geschoold personeel zodat de zorgvraag beter opgevangen kan worden met de huidige en toekomstige mogelijkheden binnen de sector.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500