Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zorgverzekering met of zonder vrije zorgkeuze?

Geplaatst op: 25 november 2020

(Advertentie) Wanneer je in Nederland woont, is het verplicht om je te verzekeren tegen de ziektekosten. De zorgverzekering vergoed de meeste kosten wanneer je gebruik moet maken van een medisch advies, medicijnen, hulpmiddelen en andere voorzieningen. Je kunt dat allemaal in bij bepaalde situaties nodig hebben. Kosten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval of ziekte. Ook kunnen er kosten ontstaan door gebruik te maken van preventie, zoals bij de controle van de tandarts of bij zwangerschap. In veel gevallen krijg je daarbij de kosten terugbetaald of een deel ervan door de verzekering. Je zorgverzekering vergelijken kan je veel geld opleveren. Vergelijk en bespaar honderden euro’s.

Basisverzekering

In Nederland worden de meeste noodzakelijke kosten vergoed via de basisverzekering. Voor het aanmelden van een basisverzekering bij een maatschappij word je in Nederland nooit geweigerd. De overheid bepaalt waarvoor je verzekerd bent bij een basisverzekering. De overheid heeft ook het eigen risico ingebouwd. Dit bedrag wordt vaak jaarlijks verhoogd, maar niet altijd. Er gaan tegenwoordig zelfs stemmen op om het eigen risico af te schaffen. Er zijn veel ouderen die het minimum inkomen hebben en het bedrag dat betaald moet worden voor de behandeling niet meer kunnen bekostigen. Ze blijven daarom vaak, ondanks dat ze eigenlijk naar de dokter zouden moeten gaan, toch maar thuis. Dat is geen goede ontwikkeling, omdat vooral de ouderen vaak een dokter nodig hebben. Ouderdom komt namelijk met gebreken en daarvoor zouden ze toch gewoon een dokter moeten kunnen bezoeken.

Afsluiten van de zorgverzekering
Aan het einde van het jaar kun je overstappen naar een andere maatschappij. Door tijdig over te stappen kun je veel geld verdienen. Er zijn er veel die een te uitgebreide verzekering hebben. Ze betalen voor behandelingen die niet meer nodig zijn. Op de eerste plaats moet je bij de basisverzekering kiezen voor een vrije zorgkeuze of zonder vrije keuze.

Bij een zorgverzekeraar met een vrije zorgkeuze kun je zelf bepalen naar welk ziekenhuis of behandelaar je gaat. Dit noemen we een restitutiepolis. Wanneer je hiermee voor een behandeling kiest waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten worden de onkosten die ja maakt vergoed door de maatschappij. Een zorgverzekering met een vrije keuze zal iets duurder zijn dan een zonder een vrije keuze. Dat komt omdat de zorgverzekeraar voor een bepaald type behandelingen groots ingekocht heeft bij de zorgverlener.

Omdat er bij het afsluiten van een dergelijk contract met vrije keuze onderling scherpe prijsafspraken zijn gemaakt zal de premie die moet betalen zonder een vrije keuze wel wat lager zijn. Je moet hierbij wel naar een ziekenhuis waarmee een contract is afgesloten. Met vrije keuze bepaal je dus zelf waar je naar toe gaat.
Bij een zorgverzekering zonder een vrije keuze is de uitbetaling anders. Wanneer je voor een behandeling naar een ziekenhuis gaat waarmee je zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten dan is de zorgverzekeraar niet verplicht het hele bedrag te betalen.

Aanvullende zorgverzekering?
Wanneer je bij de basisverzekering je keuze hebt gemaakt, is het ook nog belangrijk om te kijken waarvoor je nog extra verzekerd wil worden. Heb je een aanvullende verzekering nodig, zoals een tandartsverzekering, zwangerschap of wil het aantal behandelingen van de fysiotherapeut uitbreiden dan is het belangrijk om de maatschappijen met elkaar te vergelijken. Zo vind je snel de beste zorgverzekering.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500