Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Heutink Groep wint Zuiderkerkprijs van Amsterdam

Geplaatst op: 14 december 2020

Foto's: Olaf Gipser en Luuk Kramer

New West heeft donderdag 10 december de Zuiderkerkprijs 2020 gewonnen voor belangrijkste woningbouwproject van Amsterdam. Helmich Heutink van Heutink Groep, de ontwikkelaar en bouwer van New West, nam samen met architecten Olaf Gipser (Olaf Gipser Architects) en Volker Ulrich (VURB Architects) de prijs in ontvangst tijdens de officiële prijsuitreiking in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Stedelijke context

New West is een hoog stedelijk woongebouw in het Overtoomse Veld dat werd ontwikkeld om de sociale cohesie in deze Amsterdamse wijk te verbeteren. Met New West is een woongebouw gerealiseerd dat de wijk aantrekkelijk maakt voor een diverse bevolking en kenmerkt zich door de open ruimten met geïntegreerde doorkijkjes. Het gebouw past hiermee in de stedelijke context en sluit tegelijk aan bij de oorspronkelijke gedachte voor stadsdeel Nieuw-West.

Sociale samenhang

New West is het resultaat van een aanbestedingstraject van de gemeente Amsterdam. De doelstellingen waren het verbeteren van de sociale samenhang, een vernieuwend woon-werkconcept creëren en het aantrekken van nieuwe gevarieerde bewoners. Olaf Gipser Architects en VURB Architects ontwierpen een gebouw dat antwoord moest geven op de vraag hoe een nieuw gebouw in een bestaande stedelijke structuur impulsen kan geven en op deze manier sociale, economische en culturele activiteiten stimuleren. En: hoe kunnen met een gebouw mensen bij elkaar gebracht worden? Het is uiteindelijk een modern woongebouw geworden van 82 woningen, 11 bedrijfsruimten, een parkeergarage en –belangrijk- een gemeenschappelijke binnentuin.

Levend groen

Het gebruik van levend groen in het gebouw heeft mede bijgedragen aan een positieve beoordeling door de vakjury. De appartementen zijn ontsloten door de galerijen rondom de collectieve groene binnenplaats. De overgangen tussen individuele woonruimte, de gemeenschappelijke ruimten en de openbare ruimte kregen extra aandacht in het ontwerp. Ze zijn gedifferentieerd in ruimtelijke vorm en schaal, met een flinke injectie van levend groen.

Voorbeeldstellend

New West is de winnaar omdat het volgens de vakjury voorbeeldstellend is voor de uitdagingen in de metropoolregio Amsterdam om verdichting op te schalen, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit, eigenheid en originaliteit. “Door een bevlogen opdrachtgever en architectenduo is op geheel eigen wijze antwoord gegeven aan de hoge ambities die in de tender werden verwoord” aldus de jury.

Trots

De winnaars zijn ontzettend trots op deze mooie bekroning van hun werk. “Het is een prachtig project waar we met recht trots op mogen zijn en waar de bewoners met plezier kunnen samenkomen en genieten van deze groene leefomgeving.” vat Helmich Heutink, van Heutink Groep, samen namens mede-winnaars Olaf Gipser Architects en VURB Architects.

Teamwerk

De complexiteit van de opgave is opgepakt met een multidisciplinair samenwerkingsverband. Naast de zorgvuldig en uitdagend geformuleerde tender en de professionele procesbegeleiding door de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Nieuw-West, hebben rondom Heutink Groep en het architectenduo stadssocioloog Ivan Nio, ecoloog Klaas Jan Wardenaar (Smartland), Alferink van Schieveen, Adviesbureau HTD, Nieman raadgevende ingenieurs, Arup, Bureau Veldweg en Goudappel Coffeng aandeel aan het succesvolle project.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500