Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuiden Actueel jaaroverzicht 2020 deel 1/4

Geplaatst op: 22 december 2020

Jan en Joke Jansen verkochten 30 jaar kleding en ondergoed op de markt.

Genemuiden Actueel neemt in vier delen het jaar 2020 door. Een jaar waarin het woord corona vanaf maart het nieuws beheerste, maar ook nog tal van andere bijzondere dingen gebeurden. In het eerste deel leest u alles over de gebeurtenissen in januari, februari en maart.

Na een gemoedelijke jaarwisseling was 2 januari een minder fraaie dag voor bewoners van een woning aan de Prins Willem Alexanderstraat. Hun tuinhuis ging in vlammen op. Jan en Joke Jansen stopten na dertig jaar met hun kleding- en onderbroekenkraam op de markt en Jan Huisbrink mocht een minuut gratis winkelen bij de Boni. Verder nam kandidaat Droger het beroep van de Christelijke Gereformeerde Kerk aan. Er was ook minder mooi nieuws in januari, tapijtpionier van het eerste uur Jaap van Lente overleed op 95-jarige leeftijd. Eind januari sneuvelde de coalitie nadat de SGP en de ChristenUnie het vertrouwen hadden verloren in nieuwkomer BuitenGewoonZwartewaterland.

Aalt-Willem en Wiebe Timmerman namen in februari de Genemuider Zeevishandel over van René en Jeannet Elken. Verder kwam de Evangelische Omroep met de serie ‘Typisch Het Zwarte Water’ op de buis waarin onder andere Roelof Jan Wentink gevolgd werd in zijn muzikale carrière. En terwijl menig Genemuidenaar voor de buis zat voor ‘Typisch’ gooide wethouder Coster van BGZ de handdoek in de ring. Op de radio gebeurde ook het nodige, ZwartewaterFM kwam met een programma op de zaterdagochtend speciaal voor de Poolse Zwartewaterlander. Dat werd opgezet door een ‘Genemuider Pool’. Van den Berg verhuisde haar winkel naar de overkant en bij Hasselt knalde een binnenvaartschip tegen de brug.

In maart werd Zwartewaterland voorgesteld aan nieuwe coalitiepartner PvdA met de Genemuider wethouder Rietman. Bij de pont werd gezocht naar de vermiste Sten Lok uit Vollenhove die later die middag, tot groot verdriet van een ieder, op de bodem van het Meppelerdiep bij Zwartsluis werd gevonden. Opmerkelijk was verder een dode zeearend die in Genemuiden werd aangetroffen. Op 11 maart verschijnen de eerste corona-berichten nadat De Meente besluit haar activiteitenprogramma op stil te zetten vanwege het virus. Twee dagen later werden de eerste besmettingen in de gemeente vastgesteld en gingen kerken over op online-diensten. Op 19 maart overleed de eerste Zwartewaterlander, aan het virus dat een enorme impact begon te krijgen in de samenleving. Huisarts Jurriaans van De Steenpoort raakte besmet en de CBO kwam iedere dag met een nieuwe uitzending om ouderen en eenzamen een hart onder de riem te steken. Verder ging camping De Noorde open, al was dat in eerste instantie alleen voor vakantiegangers met een camper.

Later deze week leest u deel 2.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500