Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veilig Verkeer haalt spandoeken weer van stal

Geplaatst op: 2 februari 2021

Komende week hangen ze er weer, de spandoeken van de verkeersveiligheidscampagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Jaarlijks worden de spandoeken na de zomervakantie opgehangen. Echter, als gevolg van de corona-crisis, zijn kinderen inclusief de kerstvakantie zeven weken niet naar school geweest en is juist nu ook aandacht voor verkeersveiligheid hard nodig volgens VVN.

De VVN-campagne, die in goede samenwerking met de gemeente Zwartewaterland wordt uitgevoerd, heeft tot doel mensen alert te maken op de kinderen die weer naar school gaan. Automobilisten wordt gevraagd om in de schoolomgevingen hun snelheid aan te passen. 

Volgens Wim Reuvekamp en Wolter Doosje van de lokale VVN afdeling zijn de spandoeken geen overbodige luxe: “Jaarlijks komen er bij verkeersongevallen kinderen om het leven of raken zij ernstig gewond. Het grootste deel daarvan betreft fietsers. Van de maanden september en oktober is bekend dat het aantal ongevallen tussen kinderen en automobilisten dan beduidend hoger is. Simpelweg omdat kinderen en automobilisten weer aan elkaar moeten wennen in het verkeer. Juist nu, in een periode dat het rustig was op de weg, is het omgaan met het verkeer een hele overgang voor kinderen. De laatste weken hebben zij veel op straat gespeeld en waren er minder auto’s om rekening mee te houden. Dat vraagt om enige aanpassing. Daarom doet Veilig Verkeer Nederland in nauwe samenwerking met de gemeente Zwartewaterland een oproep aan alle weggebruikers om extra alert te zijn.”

Ook ouders kunnen volgens Reuvekamp en Doosje een bijdrage leveren aan de veiligheid van de kinderen in het verkeer: “Besteed extra aandacht aan de verkeersvaardigheid van je kind en oefen samen. Kan je kind zelfstandig naar school? Laat hem of haar dan alleen gaan. Laat de auto staan en breng je kind op de fiets of lopend naar school om elkaar zoveel mogelijk de ruimte te geven. Alleen door veel te oefenen worden kinderen voldoende vaardig. Moet je met de auto? Parkeer verder weg en loop het laatste stuk naar school.”

De vrijwilligers vullen aan: “Houd er bij het oefenen rekening mee dat kinderen tot ongeveer 10 jaar nog niet in staat zijn om het verkeer goed te overzien. Zo is het voor een kind nog lang lastig om de snelheid van en afstand tot een voertuig goed in te schatten en kunnen zij nog niet goed uit hun ooghoeken kijken. Leeftijd speelt hierbij een rol, maar het allerbelangrijkste blijft veel oefenen.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500