Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stemmen stromen binnen bij kerken, Kaaihof en Overtoom

Geplaatst op: 17 maart 2021

Veel mensen uit Genemuiden wisten vanmorgen de weg naar het stembureau te vinden. Bij de Gereformeerde Gemeente, de Kaaihof, d’ Overtoom, de HHK en het Hervormd Centrum hebben vandaag al honderden stemgerechtigden van zich laten horen.

Tot vanmiddag 17.45 uur was de totale opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen 57 procent, meldt onderzoeksbureau Ipsos. Vandaag heeft tot die tijd 38 procent van de kiesgerechtigden gestemd. De opkomst van gisteren en maandag wordt geraamd op 12 procent. Verder schat Ipsos dat het opkomstpercentage van de briefstemmers 7 procent is. In totaal komt de geschatte opkomst daarmee op 57 procent.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was de opkomst op dit tijdstip 55 procent. Ipsos benadrukt wel dat het lastig is om beide opkomstcijfers met elkaar te vergelijken, omdat dit jaar vanwege het coronavirus al eerder kon worden gestemd. Ook konden 70-plussers hun stem per post uitbrengen.

Het is de verwachting dat ongeveer net zoveel Nederlanders gaan stemmen als vier jaar geleden. In een peiling van I&O Research gaf 79 procent van de ondervraagden aan zeker naar de stembus te gaan, 13 procent zegt dat waarschijnlijk te doen. In 2017 bracht 82 procent van de kiesgerechtigden een stem uit. Het zou uitzonderlijk zijn als de SGP niet wint in Genemuiden, deze partij scoort hier veelal het hoogste.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500