Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bilder over testlocatie op Havenplein: ‘Overwin schaamte’

Geplaatst op: 25 maart 2021

In maart stond al een testlocatie op het Havenplein.

Hoe je het wendt of keert, jezelf laten testen op corona is niet iets om trots op te zijn. Veel mensen willen niet dat heel Genemuiden kan zien dat jij je laat testen. Toch hebben de GGD en de gemeente besloten om de GGD testlocatie middenin het centrum te zetten.

Testen in eigen gemeente bleek al niet intens populair. Van de ruim 1400 Zwartewaterlanders die afgelopen week werden getest, bezochten 420 mensen de testlocatie van de GGD op het industrieterrein in Genemuiden. De rest testte elders. Veel mensen uit de gemeente vonden het vermoedelijk dus al ongemakkelijk om ’te kijk’ te staan in eigen omgeving en reden bijvoorbeeld naar Zwolle.

Woensdag werd duidelijk dat de GGD met haar testlocatie ging verkassen. OK Vitaal kon de GGD niet meer uren beschikbaar stellen in de loods waardoor de GGD een andere locatie moest zoeken. Na overleg met de gemeente Zwartewaterland werd besloten om de komende twee weken een pop-up testlocatie in te richten op het Havenplein. Al voordat de locatie aan het Havenplein überhaupt was ingericht, kwamen er op sociale media veel verontwaardigde reacties voorbij. Volgens velen maakt het de drempel alleen maar hoger om jezelf nu te laten testen. Nota bene kunnen mensen zien dat jij jezelf laat testen. Er klonken veel reacties dat het industrieterrein of de kantine van Sportclub Genemuiden een betere locatie was geweest.

“Ik begrijp dat de locatie niet door iedereen met gejuich op deze plek wordt ontvangen”, vertelt Bilder. “Dus ik heb er alle begrip voor dat mensen hier moeite mee hebben. Het kan zo zijn dat mensen zich schamen om zich te laten testen. Al heb ik het gevoel dat die schaamte niet al te groot is, iedereen in Genemuiden kent de ernst van de situatie. Overwin dus de schaamte in het belang van de volksgezondheid”, roept de burgervader op.

Ook klonken op sociale media de nodige klachten over de openbare camera die Breman Net heeft hangen bij het Havenplein. In dat geval kan men bij wijze van spreken thuis bekijken wie de teststraat binnenloopt. Burgemeester Bilder verwacht dat die camera zal worden bijgedraaid. Benny Breman zegt dat dit niét gaat gebeuren: “De gemeente heeft dat wél gevraagd, maar ik ga de camera niet bijdraaien of uitzetten. Er is wel een kleine wijziging: inzoomen op de plek waar de testlocatie staat kan nu niet meer.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500