Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Convenant huisvesting arbeidsmigranten belangrijke eerste stap

Geplaatst op: 20 mei 2021

De gemeenteraad had donderdag nog veel vragen over de plannen van wethouder Knol voor huisvesting voor arbeidsmigranten, maar ziet het ‘concept-convenant’ wel als een belangrijke eerste stap. Uiteindelijk moeten de plannen betere huisvesting van arbeidsmigranten opleveren en daarmee minder overlast in vooral Genemuiden en Zwartsluis.

Zwartewaterland wil op termijn alleen nog samenwerken met gecertificeerde huisvesters. Ook streeft de gemeente naar tweehonderd nieuwe woonplekken waarmee dan woningen zouden vrijkomen. Wethouder Knol ziet graag nieuwe woonruimte bij bedrijven waar de buitenlandse werknemers werken. Kira Fijn van Buitengewoon Zwartewaterland vraagt zich af wat daarbij de ‘verleidingstactiek’ is.

Onder meer John Smits van de VVD pleit ervoor dat woonruimte in Zwartewaterland bedoeld moet zijn voor arbeidsmigranten die hier werken. “Wij moeten niet de vergaarbak zijn van arbeidsmigranten die werken buiten onze gemeente”, vindt Smits. Hoeveel buitenlandse werkkrachten in de kernen wonen is nog steeds niet bekend. Mogelijk zijn dat er wel duizend.

Volgens Knol is de registratie daarvan ‘lastig’ in Nederland. Werknemers melden zich bij een centraal bureau waarvan de informatie niet gekoppeld is aan de gemeenten. Daardoor zijn veel mensen niet in beeld. Dat is onder meer een probleem bij de huidige vaccinatiecampagne, antwoordde Knol op vragen van CDA’er Margreet Bosma. Wanneer arbeidsmigranten in aanmerking komen voor een prik, is sowieso nog niet duidelijk.

De arbeidsmigranten in Zwartewaterland zijn onder te verdelen in mensen die hier een periode werken en mensen die zich hier voor een lange periode vestigen. Bij die laatste groep is integratie een belangrijk thema. Klaas Eenkhoorn van de PvdA ziet wat dat betreft liever geen speciale Poolse winkels en kinderopvangcentra.

De gemeente wil ook het parkeerbeleid strenger handhaven. Vooral in Zwartsluis zijn er wat dat betreft problemen, maar Knol en andere partijen wijzen erop dat niet alleen arbeidsmigranten daarvoor verantwoordelijk zijn.

Sowieso wijzen veel politici erop dat arbeidsmigranten te vaak in een negatief daglicht worden gezet. “Deze mensen houden onze economie draaiende. Het zijn medeburgers”, zegt Wilma Veldman van de ChristenUnie bijvoorbeeld. Knol is het helemaal met haar eens. “Te vaak is het beeld dat ze onze banen, huizen en parkeerplaatsen inpakken, maar het gaat om mensen met ouders en gezinnen. Heel veel gaat goed, maar er zijn ook misstanden en overlast.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500