Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Arcuskraag te zien tijdens Pinksteren

Geplaatst op: 24 mei 2021

tekst en foto: John Poot

Het pinksterweekend is altijd genieten van een lang weekend vrijheid. Als het weer tenminste meewerkt. De voorgaande jaren was dat vaak wel het geval, maar de afgelopen dagen liet de zon zich niet veelvuldig zien.

Het voorjaar verloopt dit jaar te koud voor het tijd van het jaar, zo ook dit pinksterweekend. Deze dagen hadden we te maken met veel lagedrukgebieden die vrij doorgang hadden vanaf de Atlantische oceaan langs Engeland, Nederland naar Denemarken toe. Hierdoor kampte Overijssel met veel een wisselvallig weerbeeld.

Maar afgelopen avond trokken pittige buien over Nederland (van ZW naar NO), op deze buienlijnen waren veel werkingen te zien van zeer dreigende luchten, met onweer en neerslag. In de omgeving van Hattem is zelfs een funnel/torando gezien, daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Ook bij Genemuiden waren zeer dreigende luchten te zien, waaronder een arcuskraag.

Maar wat is een arcuskraag?

Zo’n arcuskraag komt tot stand zodra koelere lucht (die met een onweersbui mee komt) in aanraking komt met veel warmere lucht vanaf de grond. Een arcuskraag ontstaat op de scheiding van neerdalende koele lucht en opwaartse warme lucht. De koelere lucht uit de daalstroom duwt de warme lucht aan de voorzijde van zo’n wolk omhoog. Vaak kan de wind even flink opsteken, met veel neerslag als gevolg. Vaak ziet een arcuskraag er wat gerafeld uit qua structuur.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500