Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

WhatsApp buurtpreventie (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 24 juni 2021

Sinds twee jaar bestaat er in Genemuiden een heuse buurtpreventie-app. Het schijnt zelfs dat er zich zo´n 1200 mensen bij deze groep hebben aangemeld. Een oogje in het zeil houden bij elkaar lijkt me een goede zaak, al had én heb ik een beetje het gevoel dat een aantal mensen in al hun enthousiasme een tikkeltje aan het doorslaan zijn.

Genemuiden wordt zo af en toe geteisterd door een golfje aan crimineel geweld. Zo was er een tijd lang sprake van woninginbraken en ook werden er enkele weken lang deuren van auto´s van specifieke merken geforceerd. Er zijn weinig dingen zo vervelend dan dat mensen aan je zuur verdiende spulletjes zitten Of erger nog, brutaalweg wegjatten. Wanneer er van dergelijke misstanden melding gemaakt wordt in een speciale WhatsApp-groep maakt dat de mensen waakzaam en kan er wellicht erger voorkomen worden. Uitstekend initiatief dus.

Deze week las ik echter een bericht dat mijn wenkbrauwen ernstig liet fronzen. Er was in de buurtpreventiegroep een melding gedaan dat er in Genemuiden enkele verdachte personen waren gesignaleerd. Daarop werd de politie ingeschakeld. Onze hermandad kwam in actie (hulde) en stelde vast dat de betrokken personen buitenlandse chauffeurs waren die een ommetje aan het maken waren. Hun ID´s werden gecheckt, net als de tassen die ze bij zich hadden. Alles bleek in orde.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het bericht met plaatsvervangende schaamte las. Je zal als buitenlandse chauffeur maar even een luchtje scheppen en even later nietsvermoedend de politie op je dak krijgen. Deze mensen hebben al een niet te benijden job. Ze zijn vaak weken achter elkaar van huis, lopen op het gebied van hygiëne in de laatste linie en worden ook nog eens zwaar onderbetaald. Om deze groep dan ook nog een stempel “zwaar verdacht” op te plakken gaat mij veel te ver.

In Nederland schreeuwen we om meer “blauw” op straat. Wanneer we bovenstaande  meldingen hier steeds met dezelfde aandacht gaan behandelen mogen we in Genemuiden wel een heel bataljon nieuwe dienders aannemen.

“Behandel een ander, zoals je zelf ook behandeld wilt worden”, is een gevleugelde uitspraak.

Kan ik me goed in vinden. Ik verkeer nogal eens in het buitenland en zou het ook niet prettig vinden, wanneer ik onterecht in de kraag wordt gegrepen.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de organisatoren van de buurtpreventie-app zichzelf iets te serieus aan het nemen zijn. Ze beschouwen zichzelf onderhand als een veredelde Peter R. de Vries of Alberto Stegeman. Een paar tandjes terugschakelen, zou ik zeggen.

Elke criminele actie is er eentje te veel, daar zijn we het wel over eens. Maar onschuldige mensen lastigvallen gaat me veel te ver. Wanneer we met elkaar de boel van een ander en van onszelf een beetje in de gaten houden, komen we denk ik al een heel eind.

Wim Rietman

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500