29 april 2024 t’ Olde Staduus

Sportclub begint seizoen met een zeperd

Geplaatst op: 28 augustus 2021

Sportclub scoort drie keer, maar krijgt er vijf tegen. Foto Helmich Lubberts.

Sportclub Genemuiden verloor zaterdag op eigen veld met 3-5 van RKAV Volendam. Op die nederlaag valt op basis van de tweede helft niets af te dingen. Beide ploegen speelden voor het eerst sinds elf maanden een competitiewedstrijd en kwamen met buitengewoon haperende verdedigingen in het veld. Elke aanval was zo ongeveer levensgevaarlijk.

Bij het door de nodige blessures geteisterde Sportclub stonden zaterdag onder meer Martijn Eenkhoorn, Ramon Beens en Bart Jan Brouwer in de basis. Streutker en Matthias Breman vormden achterin het slot op de deur, maar de Volendammers hadden daarvan blijkbaar ook een sleutel gekregen. Vanaf de eerste minuut zag Sportclub er verdedigend niet goed uit, terwijl de ploeg ook op het middenveld geen enkele grip had.

Geluk bij dat ongeval was dat ook Volendam achterin bepaald niet indrukwekkend oogde. Dat leverde aan beide kanten al snel behoorlijke kansen op. Arend van de Wetering was de eerste die daarvan profiteerde. Hij kopte fraaie een voorzet van Osama Ben Kaddour binnen, eigenlijk de enige Genemuiden-aanvaller die af en toe voor wat dreiging zorgde. Van Benthem en Eenkhoorn kwamen naarmate de wedstrijd vorderde steeds minder in het stuk voor.

Volendam reageerde snel op de achterstand. Tol kreeg de bal nog net niet op het presenteerblaadje aangeboden. Aan de andere kant kreeg Streutker bijna direct de mogelijkheid op een nieuwe voorsprong voor Sportclub, maar hij kopte naast. Daarna begon een fase waarin de ploegen niets meer afdwongen. De 2-1 was dan ook een nieuw voorbeeld van het matige verdedigen van Volendam. Velda kon ineens, feilloos ook nog, de bal fraai binnen schiten.

Van enige orde bij Sportclub was nog steeds geen sprake. Eerst teisterde Volendam vanaf grote afstand de kruising, waarna kort voor rust via Tol toch de 2-2 op het scorebord kwam.

Na rust was het lang Volendam dat de baas was op het veld. Niet omdat het groots speelde, maar omdat het moeiteloos profiteerde van de ruimte die Sportclub weggaf. De Noord-Hollanders liepen uit tot 2-5, waarna Streutker nu wel scoorde. Na die 3-5 bleek opnieuw de zwakte achterin bij Volendam. Sportclub speelde veel opportunistischer en bijna elke voorzet zorgde voor grote paniek achterin. Genemuiden kreeg veel kansen, maar verder dan een bal op de paal van Buitink kwam de ploeg niet.

En zo start Genemuiden met een zeperd het seizoen dat ‘ouderwets knallend’ moet worden. Volgende week wacht de kans op revanche. Dan spelen de groen-witten uit bij het vermoedelijk sterke AVV Swift.