Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Op weg naar Mont Ventoux in strijd tegen ALS

Geplaatst op: 3 september 2021

Tekst: Erik Driessen, fotoserie: Robert Jansema

Onder meer de drie broers Wentink vertrokken vanmorgen vanuit de Sisalstraat naar Zuid-Frankrijk. Daar beklimmen ze volgende week de Mont Ventoux. Het zwaarste werk levert ongetwijfeld Johan Wentink. Hij fietst vanuit Genemuiden naar Malaucene en loopt vervolgens met broer Wouter en vier medewerksters van Visscher Caravelle naar de top van de beroemde berg. Jongste broer Roelof Jan filmt de expeditie die in het teken staat van de strijd tegen de ziekte ALS.

“Omdat er relatief nog weinig patiënten zijn, zit er voor de medische wereld geen verdienmodel aan ALS. Krijg je die diagnose, dan weet je dat er geen behandeling is en dat je de strijd gaat verliezen…”, vat Johan zijn motivatie samen. Geld bij elkaar brengen is op dit moment de enige manier die onderzoek naar de verwoestende ziekte mogelijk maakt. Vlak voor vertrek hebben ze met hun actie al meer dan 16.000 euro ingezameld.

Hoe verwoestend ALS is, weet Johan uit eigen omgeving. Een oom van zijn vrouw overleed aan de ziekte en momenteel lijdt daar zijn ex-collega Erwin Smit van Visscher Caravelle aan. Dat bedrijf zet zich ook op allerlei manieren in. Met verschillende acties brengen medewerkers geld bijeen en Annemarie Talen, Inge Rook, Bianca Veldman en Anita Klunder lopen straks samen met de broers Wentink de Mont Ventoux op.

Voor Johan is de uitdaging nog groter. “Ik liep al jaren rond met het plan om eens een mooie fietstocht door Europa te maken. Maar ja, met werk en gezin is dat niet eenvoudig. Toen ik een paar maand geleden Erwin bezocht, kwam het plan weer uit de kast. Ik was volledig in shock toen ik bij hem was. ALS schakelt je volledige lichaam uit. Dat bezoek zette me echt aan het denken.”

Zijn eerste gedachte was om met meerdere mensen richting de Ventoux te fietsen, maar vanwege tijdgebrek of de lange afstand bleek daarvoor geen animo. “Toen Johan op een zondagochtend bij me op visite kwam, vertelde hij zijn plan. ‘Dan ga ik met de camper mee…’, zei ik meteen. Ook ik heb lang met Erwin gewerkt”, vertelt broer Wouter over het ontstaan van de familiaire uitdaging. Zeven dagen lang leggen ze vanaf vandaag tweehonderd kilometer per dag af. Via Roermond, Luxemburg en de Vogezen zakken ze af richting de ‘kale berg’.

De afstand wordt de grootste uitdager, beseft Johan. “Ik fiets twee keer in de week een rondje van zestig kilometer, maar dit soort afstanden heb ik nog nooit afgelegd. Afgelopen zaterdag reed ik voor het eerst 170 kilometer. Dan ben je bijna een hele dag kwijt. Met een gezin doe je dat niet drie keer in de week natuurlijk. Tijdens de vakantie heb ik wel het nodige klimwerk verricht. Ik hoop op goed weer en een beetje meewind. Als de wind een week lang uit het zuiden waait, wordt het een zware tocht…”, realiseert de Genemuidenaar zich.

De broers hopen op vrijdag 10 september bij Malaucene te zijn. Een dag later lopen ze dan de Mont Ventoux op, samen met de echtgenote van Wouter en de vier Visscher Caravelle-dames. “Die zaterdag is de Tour de ALS: dan wandelen of fietsen vijfhonderd mensen naar de top van de Mont Ventoux. In de voorbereiding loop ik regelmatig door polder Mastenbroek, maar dat is natuurlijk wat anders dan 21 kilometer omhoog wandelen. Maar in zo’n groep komen we vast allemaal boven”, zegt Wouter.

Kijk op Facebookpagina voor alle informatie daarover.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500