Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Mees te Velde geeft interessante lezing over Zwartewatersklooster

Geplaatst op: 21 september 2021

Sluuspoort geeft dinsdag 5 oktober een ongetwijfeld boeiend vervolg aan de start van het culturele seizoen 2021/2022. Een datum die de liefhebbers roodomrand in hun agenda zullen zetten. Die avond komt prof.dr. Mees te Velde uit Hasselt namelijk vertellen over ‘De geheimen van Zwartewatersklooster’.

27 juli 1227: bij Ane (tussen Gramsbergen en Coevorden) vond een veldslag plaats tussen een groot bisschoppelijk leger en een Drents leger van ridders en boeren. De bisschop en meer dan 400 van zijn ridders en soldaten kwamen om het leven. Het verhaal gaat al jaren rond: in Zwartewatersklooster schijnen 149 van deze ridders begraven te liggen.

“Geen broodje aap of een legende. Het is een feit, gestoeld op tal van middeleeuwse bronnen. Geen twijfel mogelijk.” Dat zegt Mees te Velde uit Hasselt, secretaris van de stichting Erfgoed Zwartewatersklooster. De ridders liggen er, de vraag is alleen waar? Wetenschapper Te Velde is wars van bewijzen bij een stelling te zoeken. Er zijn volgens hem namelijk vele middeleeuwse bronnen die aangeven dat de ridders er rusten.

Drie jaar geleden werd er gezocht bij een kolk op een plek die al eeuwen in de volksmond ‘de oude begraafplaats’ heet en er werden ‘verstoringen’ in de bodem aangetroffen die op een mogelijke begraafplaats zouden wijzen. “Ik zeg niet dat het daar is, maar ik weet zeker dat ze in de buurt begraven liggen, want Zwartewatersklooster was de spil in een netwerk dat tot ver in Salland, tot in Groningen en Friesland reikte.” Te Velde zoekt het allemaal uit en deelt zijn ervaringen deze avond met de bezoekers.

De bijdrage van Mees te Velde begint om 20:00 uur, Sluuspoort is open vanaf 19:30 uur. De entree bedraagt € 9,00 (incl. koffie/thee). Voor meer informatie en een volledig overzicht van het programma 2021/2022: www.sluuspoort.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500