Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Ik wil minder reizen en meer ‘gewoon’ leven’ (Afl. 1)

Geplaatst op: 10 november 2021

Foto: Kiri Frederiks

De uit Genemuiden afkomstige Kaylee van Dam is weer met haar camper op pad gegaan. Eerder reisde ze ook al richting het zuiden om daar maandenlang door te brengen. Wat trekt haar zo aan de wijde wereld en een eenvoudig bestaan zonder alle luxe binnen handbereik? Lezers van Genemuiden Actueel kunnen haar de komende periode volgen. 

Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Kaylee. Ik ben opgegroeid in Genemuiden maar woon nu in een camper waarmee ik rondreis in het zuiden van Europa. Het liefst zoek ik de mooiste plekjes in de natuur op en blijf ik zo lang mogelijk weg van drukke steden. Ik ben veel buiten. Ik wandel graag door mooie natuurgebieden, ik vind het leuk om een nieuwe omgeving per SUP vanaf het water te verkennen en je ziet me meestal met mijn camera in mijn handen. De natuur inspireert me enorm. Ik schrijf, knutsel en teken daarom veel – dingen die ik eerder eigenlijk nooit deed.

Bijna mijn hele familie woont nog in Genemuiden dus als ik in Nederland ben keer ik daarnaar terug. Het is altijd even wennen om terug te zijn maar ook leuk omdat ik nu met andere ogen naar ons mooie stadje kijk dan vroeger. Er zijn zo veel mooie plekjes in de natuur om ons heen te vinden!

Hoe zagen je afgelopen twee jaren er uit?

Twee jaar geleden woonde ik in Utrecht. Ik woonde in een fijn appartementje in het centrum, ik ging vaak op pad met vrienden en ik werkte freelance vanaf een leuke werkplek dat ik huurde midden in de stad. Ik droomde vaak van het leven in een camper en kocht daarom in oktober 2019 een oud Volkswagenbusje. Het was mijn eerste auto. Het idee was om ‘gewoon’ wat weekenden en vakanties op pad gaan om te kijken hoe ik het vond. Dat liep al snel anders. Na een paar dagen weg te zijn geweest wist ik dat ik langer weg wilde. Daarom vertrok ik in juli 2020 voor een roadtrip van 3 maanden. Het plan was om door Spanje en Portugal te reizen en daarna weer terug te keren naar Nederland. Ik had het er immers goed naar m’n zin.

Al na een maand belde ik mijn ouders om te vertellen dat het nog wel even zou duren voordat ik weer thuis zou komen. Ik vond het camperleven veel te leuk en er was nog veel wat ik wilde doen en zien. Zo nam ik na 3 maanden reizen door Portugal de ferry naar de Canarische Eilanden. Een flinke tocht van 37 uur bracht me op het eiland Tenerife. Het voelde als een totaal andere wereld. De hele winter was het lekker weer, de natuur is er prachtig en er hing een heel relaxte ‘eiland sfeer’. Vanaf Tenerife pakte ik nog een boot naar het kleinste Canarische Eiland: El Hierro. Dat eiland heeft mijn hart gestolen en daarom ben ik er ook een tijd geweest.

Ik leerde in de afgelopen jaren veel mensen kennen die me een nieuw perspectief op het leven gaven waardoor ik me gaandeweg begon te beseffen dat ik het leven anders kan inrichten dan ik altijd had gedacht. Een huis op wielen is goedkoper dan een huis van steen en in de natuur zijn is gratis. Ik eet liever een zelf gekookte maaltijd met uitzicht op de zee dan dat ik naar een restaurant ga. En een kledingkast vol met de nieuwste trends interesseert me niet meer. Ik werk als fotograaf en online marketeer en doordat ik andere keuzes maak kan ik mezelf met een paar dagen per week prima onderhouden. Ik besloot dat ik voorlopig nog wel in een camper wilde blijven wonen en ging daarom afgelopen zomer naar huis om mijn Volkswagenbusje in te ruilen voor een grotere camper.

Wat zijn nu de plannen?

Ik ben pas net weer vertrokken uit Nederland. De komende tijd wil ik wat rustiger aan doen dan de afgelopen jaren. Minder reizen en meer ‘gewoon’ leven. Het is leuk om steeds nieuwe mensen te leren kennen maar het is ook fijn om relaties op te kunnen bouwen. Daarom wil ik nu langer op een plek blijven en heb ik geen vaste reisplannen. Ik ben nu in de Algarve, het zuiden van Portugal, waar ik al vaker ben geweest en dus ook mensen ken die ik graag weer wil zien. Ik ben op zoek naar en plek om een tijd met de camper te staan zodat ik hier een ‘thuis’ heb en niet steeds op zoek moet naar een nieuwe slaapplek. Zo lang ik het naar m’n zin heb blijf ik hier. Dat kan een paar weken zijn, maar ook een paar maanden of zelfs een jaar. Al sluit ik een bezoekje aan de Canarische Eilanden niet uit… Ik denk namelijk nog dagelijks aan het eiland El Hierro. Die plek is zo speciaal voor mij. Daar ga ik zeker ooit naar terug. Wanneer dat is weet ik niet. Doordat ik geen vaste plannen heb kan ik snel besluiten om iets anders te doen. Wat dat betreft is het leven in een huis op wielen nooit saai.

Waarom trekt de wijde wereld jou?

Ik ging in Genemuiden naar de openbare school, de Vogelaar, en daarna ging ik naar de middelbare school in Zwolle. Toen ik de havo had afgerond was ik ook echt wel klaar voor een nieuw avontuur dus ging ik op mijn zeventiende op kamers in Utrecht. Ik heb na mijn studie ook nooit fulltime voor een baas gewerkt omdat ik ging freelancen. De wijde wereld en ‘het zelf wel uitzoeken’ zit er blijkbaar gewoon een beetje in.

De ‘wijde wereld’ trekt mij omdat er zo veel te leren is van mensen en plekken. Ik vind het mooi hoe open mensen kunnen zijn over hun kijk op het leven en hoe ze met veel passie kunnen vertellen over waar ze voor staan. Contact met nieuwe mensen en nieuwe culturen leren kennen geeft mij nieuwe perspectieven en dat inspireert me enorm.

Wat doen je reizen met je persoonlijkheid?

Ik leer mezelf door het reizen goed kennen. Ik reis alleen en moet dus voor elke uitdaging zelf een oplossing zoeken. Dat is niet altijd makkelijk natuurlijk. Ik kom mezelf regelmatig tegen en daar leer ik heel veel van. Ik merk ook wel dat het leven in de camper me heeft veranderd. Ik kijk nu heel anders naar dingen dan 2 jaar geleden. Het grote verschil is dat ik voel dat er tijd is en dat ik daarmee andere dingen belangrijk ben gaan vinden. We denken namelijk dat we van alles moeten en daardoor komen we vaak tijd tekort. Maar wat moet nou eigenlijk echt? Dat is maar heel weinig.

Kijk ook op www.kayleecreativelab.com of haar Instagrampagina.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500