Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Laat Hilly Beens maar schuiven’

Geplaatst op: 26 november 2021

Hilly Beens aan het oefenen in de huiskamer

Hilly Beens is met haar zeventig jaar nog een zeer actieve vrouw die graag over haar grote liefhebberij praat: “Sjoelen”. Er gaat nagenoeg geen week voorbij of in de plaatselijke media staat ze weer trots op de voorpagina: “Hilly Beens wint weer” Ze moet er zelf om lachen. Maar dat hoort bij haar karakter. Een vrolijke vrouw, die haar hobby met heel veel passie beoefent.

Nederlands Kampioen in 1998

Deze geboren en getogen ‘Sluziger’, die nu in Genemuiden sjoelt, nam ongeveer vijfentwintig jaar geleden de beslissing om zich aan te sluiten bij de plaatselijke sjoelvereniging. “Ik wilde wat actiever worden bij een vereniging en ik kan mij niet meer herinneren waarom het de sjoelvereniging werd. Maar vanaf het begin intrigeerde mij dit, zo op het oog, gemakkelijke familiespel. Ik kan mij voorstellen dat er heel veel mensen denken sjoelen dat is een spelletje voor de winteravonden in de huiskamer. Nou neem nu maar van mij aan dat er heel wat bij komt kijken om op wedstrijdniveau hoog in de uitslagen te komen!” Trots laat ze de beker zien die ze gewonnen heeft in 1998. Ze werd toen in Barneveld Nederlands kampioen.

Maar wat maakt Hilly nu zo bijzonder in deze sport? “Als je je rust kunt bewaren en je kunt de effecten van de schijven goed beredeneren en je hebt de juiste tactiek dan kun je het ver schoppen in deze sport. Of liever gezegd ver ‘schuiven’ voegt ze er lachend aan toe. Ze noemt sjoelen bewust een sport. Want je moet een goede conditie hebben en het wedstrijdelement is een belangrijk onderdeel. De maximale score van een potje sjoelen is 152 punten. In wedstrijdverband speel je 10 partijen dus dan kom je op 1520. Een utopie, ook voor Hilly Beens, maar haar hoogste score tijdens haar Nederlands Kampioenschap van 1402 is natuurlijk fenomenaal. Ze speelt heel veel wedstrijden namens en bij de Sjoelvereniging Genemuiden. Ze omschrijft deze vereniging als een hechte vrienden en kennissen club, die bestaat uit 30 leden. Eenmaal per week is er clubavond in De Overtoom in Genemuiden.

Aardappelmeel

Het materiaal waarmee gespeeld wordt omschrijft ze als het beste wat er te koop is. En terwijl ze een gordijn opzij schuift, komt daar een oude sjoelbak tevoorschijn van het merk Schilte. “Beter is er niet” zegt Hilly. Wrijf je die in met olie?, vraag ik geheel onkundig van de feiten. Ze ontploft bijna. “Olie? Nooit doen. Er is maar één manier om de schijven goed en precies te laten glijden: Aardappelmeel!! Goed inwrijven en je resultaten zullen er naar zijn!”

Helaas voorziet Hilly Beens voor de nabij toekomst ook voor het sjoelen een lockdown. “Maar ik heb me er goed op voorbereid hoor. Ik heb er een tweede hobby bij: haken. Daar kan ik ook rustig en geconcentreerd mee bezig zijn.”  We sluiten ons gesprek af met een demonstratie van Hilly’s kunnen. Geweldig.

Door: Rob van der Spek

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500