Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
4 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hervormd Zwartsluis geeft zegen over homoseksuele relatie

Geplaatst op: 15 december 2021

Binnen de Hervormde Gemeente van Zwartsluis kunnen twee mensen in een homoseksuele relatie vanaf nu ook een kerkelijke zegening krijgen over hun relatie. Vorige maand konden de Hervormden uit Zwartsluis hun zegje doen en inmiddels heeft ook de kerkenraad akkoord gegeven. Dat valt op te maken uit de meest recente uitgave van het kerkblad ‘Onderweg’. 

Op 10 november werd in de kerk een gemeenteavond gehouden over het onderwerp. Het overgrote deel van de aanwezigen bleek positief tegenover het voornemen te staan. Wel werd de vraag of Zwartsluis geen ‘bedevaartsoord’ zou worden voor mensen van hetzelfde geslacht die in de kerk willen trouwen. Daarop is aangegeven dat deze mogelijkheid enkel geboden zal worden aan koppels die in het dorp (komen) wonen en onderdeel (gaan) uitmaken van de gemeente. Het is onduidelijk of er momenteel behoefte is aan deze mogelijkheid.

De Hervormde Gemeente is de eerste kerk in Zwartsluis die een zegen geeft over een homoseksuele relatie. Een kerkelijke zegening over een relatie, zoals dat nu aan de Kerkstraat kan, wil niet zeggen dat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een homoseksuele relatie op gelijke hoogte stelt met een huwelijk tussen man en vrouw. Op papier heet het namelijk een ‘kerkelijke zegening’ en betreft het geen officieel huwelijk met inzegening. Dit is sinds 2004 mogelijk.

In 2018 heeft de landelijke PKN besloten om dit niet als volwaardig huwelijk te erkennen uit angst voor scheuringen binnen het grootste kerkverband van Nederland.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500