Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Documentaire in de maak over vondsten Binnenhaven

Geplaatst op: 5 januari 2022

De Binnenhaven gaat leeg. Al het water gaat eruit. Nouja, virtueel dan. Een speciaal schip kijkt op de centimeter nauwkeurig hoe de bodem eruitziet. Het Historisch Centrum Genemuiden gaat die beelden laten zien in de documentaire die nu gemaakt wordt over de Binnenhaven.

Al wekenlang zijn medewerkers van het Historisch Centrum druk in de weer met de haven van Genemuiden. Dat begon allemaal bij de werkzaamheden die de gemeente nu laat verrichten aan de haven en het gebied eromheen.

De haven werd gebaggerd en het Historisch Centrum zag er heil in om die bagger te gaan onderzoeken. Mogelijk zouden er bijzonder voorwerpen naar boven komen tussen alle bagger. Daarbij kwam er al snel een plan voor een documentaire.

Want het baggeren van de haven gebeurt niet heel vaak. “De haven is in de jaren voor 1873 ook een keer uitgebaggerd. Maar in de zestiger jaren van de vorige eeuw, moet er een baggerschip in de haven geweest zijn. Dus de vondsten zijn waarschijnlijk nu tussen de 50 en 60 jaar oud, omdat er toen ook gebaggerd is”, zegt Sijm van Lente.

Toen is er ook materiaal naar boven gekomen, weet hij wel bijna zeker. Maar met dat materiaal is verdwenen. Het zorgt er wel voor dat er nu weinig heel oude voorwerpen gevonden worden. “Maar belangrijk aan deze actie, los van dat er geen oudere stukken gevonden worden, het betekent wel dat je laat zien dat Genemuiden goed nadenkt over het niet laten vergaan van historie. Daar gaan we zorgvuldig mee om”, zegt Klaas-Jan Barneveld van Podcastmeesters, die de documentaire verzorgen.

Na het baggeren wordt het materiaal gefilterd, gezeefd, uit elkaar getrokken, schoongemaakt en gesorteerd. Dat gebeurt op het industrieterrein van Genemuiden. Inmiddels is er een tafel vol met gevonden voorwerpen.

Dat zijn de meest uiteenlopende voorwerpen. “Maar we zijn nog lang niet zover om het tentoon te gaan stellen”, merkt Van Lente op. Want eerst moet alles beschreven, genummerd en geregistreerd worden. “Pas daarna kan het tentoongesteld worden. Want we moeten echt voorwerp voor voorwerp registreren.”

Ook kwam er een munt uit 1916 naar boven. “Maar die kan er ook later ingegooid zijn”, tempert Van Lente het enthousiasme. Het is niet de enige gevonden munt. Inmiddels is er een bakje met verschillende munten in diverse valuta. Die worden ultrasonisch gereinigd. “Door de elektroden zien ze er een stuk beter uit.”

Ook kwamen er verschillende flesjes naar boven. Van een aantal flesjes is duidelijk dat ze kunnen wijzen op een bijzonder verhaal. Er zijn namelijk ook flesjes gevonden die vermoedelijk gebruikt werden voor medicijnen. “Misschien is er een link met dokter Bax, die op de kaai woonde”, zegt Van Lente.

Wanneer de beelden van de documentaire en de gevonden voorwerpen in het Historisch Centrum te zien zijn, is nog niet bekend. Geduld blijkt een smerig zaakje, want: “Materiaal verzamelen stinkt.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500