Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Gemeente moet inzetten op mentale gezondheid jongeren’

Geplaatst op: 17 januari 2022

Gemeenten kunnen meer doen om jongeren perspectief te bieden op weg naar mentaal gezond. Dat betogen CDJA’er Iris Scholten, CDA’er Wieneke Hofland uit Zwartsluis en CDA’er Lonneke Jacobs uit Hasselt.

Het is vandaag Blue Monday, deze staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen zijn voorbij, goede voornemens zijn lastig en de winter duurt lang door de korte dagen en lange nachten. “De mentale gezondheid staat, mede door corona, op een laag pitje: je zit niet lekker in je vel, je ervaart stress, je geniet weinig van het leven en veranderingen & tegenslagen zijn lastig”, stelt Iris Scholten.

Vooral jongeren geven hun mentale gezondheid een laag cijfer, zo blijkt uit het onderzoekMaandagen zijn voor een nieuw begin’ dat Iris Scholten heeft geschreven: “Jongeren geven hun mentale gezondheid gemiddeld een mager zesje, terwijl Nederlandse jongeren volgens internationaal onderzoek de gelukkigste jongeren van Europa zouden zijn. Hier klopt dus iets niet. Voornamelijk prestatiedruk, spanningen en zorgen in de omgeving van jongeren en de verwachtingen van mensen om hen heen zijn de meest invloedrijke factoren voor hun mentale gezondheid. Corona heeft ook een grote impact op de mentale gezondheid van jongeren, meer dan 75% van de jongeren geeft aan dat hun mentale gezondheid is verslechterd door de coronapandemie en de gevolgen daarvan.”

Zo geeft ook CDA’er en docent Wieneke Hofland aan: “Scholen sluiten heeft bijvoorbeeld meer invloed dan onderwijs digitaal aanbieden. Je staande houden en je plek kennen binnen groepen, de praktische lessen en het onderhouden van sociale contacten hebben zijn minstens net zo belangrijk voor mentale gezondheid. Wat naar mijn idee een onderschatte functie is van het bieden van onderwijs op een instelling in groepen is het onderhouden van kennissen. De lockdown maakt dat (jong) volwassenen in ontwikkeling alleen aanhaken bij hun eigen kring. Hierdoor worden zij minder, of niet, geprikkeld door andere gewoonten, ideeën en structuren dan waar zij hun voorkeuren hebben liggen.”

Lonneke Jacobs, nummer 3 op de kandidatenlijst voor het CDA Zwartewaterland en een actieve CDJA’er, geeft aan dat het ook niet makkelijk is om het te bespreken als het even niet zo lekker met je gaat. Zij zegt: “Ik merk ook in mijn omgeving dat jongeren prestatiedruk ervaren en daardoor hun mentale gezondheid achteruitgaat. Doordat we nu minder (fysieke) sociale contacten hebben is de drempel om mentale problemen te bespreken nog groter geworden. Het is belangrijk dat er door de gemeente wordt ingezet op goede informatievoorziening, het vergroten van de bespreekbaarheid en welzijnswerk dat gericht is op alle leeftijdsgroepen. Zelf kunnen we natuurlijk ook helpen: vraag regelmatig bij vrienden/familie hoe het echt met ze gaat, deel hoe het met jou gaat, durf hulp te vragen en steun elkaar waar nodig. Zo helpen we elkaar samen vooruit!”

Het CDJA IJsseldelta adviseert gemeenten om meer perspectief te bieden aan jongeren. “Dit zou kunnen door meer informatievoorzieningen, campagne om het taboe te doorbreken, voorlichtingen met presentaties en een plaatselijk hulpnummer voor mentale gezondheidsproblemen. Hierdoor zou de gemeente meer zichtbaar en bekend kunnen worden op dit onderwerp. Verder zouden directe acties als meer activiteiten voor 16 jaar en ouder helpen om het onderhouden van sociale contacten te stimuleren. Alleen samen gaan we op weg naar een mentaal gezonde toekomst en laat deze maandag dan het nieuwe begin zijn”, besluit Scholten.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500