Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vrijwilligerswerk doen? Kijk op samenzwartewaterland.nl!

Geplaatst op: 15 april 2022

(Adv.) Wie meer wil weten over vrijwilligerswerk in Zwartewaterland, moet eens kijken op www.samenzwartewaterland.nl. “Hier vind je een vacaturebank met vaak wekelijks nieuwe vacatures”, weet wethouder Gerrit Knol. “Ook ontdek je er meer over maatschappelijke stages en het Coördinatiepunt Vrijwilligerswerk Zwartewaterland.”

De gemeente stimuleert vrijwilligerswerk. “Wij vinden vrijwilligerswerk heel belangrijk”, zegt Knol. “Je kunt echt iets voor andere inwoners betekenen. Mensen in je eigen buurt bijvoorbeeld. Mensen die hulpbehoevend zijn. Dat is niet alleen fijn voor degene die je helpt, maar ook voor jezelf. Want vrijwilligerswerk geeft ook een stukje voldoening en zingeving. In sommige gevallen kun je zo relevante werkervaring opdoen, die net dat ene opstapje naar betaald werk kan zijn.”

Vrijwilligerswerk

Inwoners van Zwartewaterland steken graag vrijwillig de handen uit de mouwen, ook zonder tussenkomst van het Coördinatiepunt. Zo zetten veel mensen zich momenteel vrijwillig in voor vluchtelingen uit Oekraïne. “Hartverwarmend om te zien”, zegt Dorothee Roeten, vrijwilligerscoördinator. “Tegelijkertijd blijven we hier ook omkijken naar andere mensen en organisaties die behoefte hebben aan vrijwillige ondersteuning.”

Het Coördinatiepunt ziet dat ‘de vrijwilliger’ de laatste jaren verandert. “Veel mensen, ook ouderen, zijn actiever en hebben een vollere agenda”, aldus vrijwilligerscoördinator Gina Wijngaard. “Ze hebben nog wel tijd en doen ook vrijwilligerswerk, maar ook veel andere dingen: werken, oppassen of iets bij verenigingen. Vrijwilligerswerk wordt daardoor minder structureel. Er is meer maatwerk nodig en dat vraagt een actievere rol van het Coördinatiepunt.”

Ruim veertig vacatures

Op dit moment staan er op de vacaturebank van www.samenzwartewaterland.nl ruim veertig vacatures. “Vrijwilligerswerk in alle kernen en bij verschillende organisaties”, vat Roeten samen. “Bij het Rode Kruis bijvoorbeeld, maar ook bij oudereninstellingen en de bibliotheken. We zoeken chauffeurs, maar ook mensen die helpen met taalles of die ommetjes willen maken. We zoeken mensen van alle leeftijden en op alle niveaus: zonder opleiding, mbo’ers en ook hbo’ers. Want we zien dat er vaker hogere eisen worden gesteld aan vrijwilligerswerk.”

Sommige mensen willen wel vrijwilligerswerk doen, maar weten niet zo goed wat. Zij kunnen bij het Coördinatiepunt terecht voor een persoonlijk gesprek. Dan wordt gekeken naar interesses en mogelijkheden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500