Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Telefoonboekbiljarters schenken 15.000 euro aan zorgpersoneel

Geplaatst op: 14 mei 2022

De organisatoren van het WK Telefoonboekbiljarten in De Rank. Ageeth van Enk nam namens het zorgpersoneel symbolisch de bonnen in ontvangst.

“Het is een kolkende arena”, zegt Wim Rietman terwijl hij in de jurykamer van De Rank vertelt over het WK Telefoonboekbiljarten. Een kolkende arena klinkt heel wat, maar dat is het ook. Meer dan 100 deelnemers uit binnen- en buitenland streden zaterdag namelijk om de titel ‘beste telefoonboekbiljarter ter wereld’.

De regels zijn simpel tijdens het WK. Met de witte bal dien je de rode te raken. Echter, in het midden van het biljart zijn twee telefoonboeken neergelegd als obstakels. Mis je de rode bal drie keer, dan ben je af.

In tegenstelling tot het muisstille driebanden zit er bij het WK Telefoonboekbiljarten geen verbod op het maken van geluid. Op de bekende groen beklede tafels, de keu en een trio ballen na is er dan ook weinig gelijkenis met de bekende biljartsport. Telefoonboekbiljarten is sporten met een knipoog, maar wel met een internationaal karakter. Aan het toernooi in Genemuiden doen naast veel Genemuidenaren ook biljarters mee die serieus om de geldprijzen willen spelen. Verder is er een ruim deelnemersveld van mensen uit Belgie, Duitsland, Afrika en Oekraïne.

“Die Belgen trainen er al maanden van tevoren voor. Ik dacht dat ik wel een aardig potje kon biljarten, maar ze knikkerden er mij na de eerste ronde al uit”, zegt Jan Jonkman. De Zwollenaar is door zijn biljartvrienden meegenomen naar Genemuiden. “Het is de eerste keer dat ik hier aan mee doe en het is echt super. In Zwolle zeiden ze al: ‘Jan. Je moét mee.’ Nou, ze hebben geen woord teveel gezegd. Het is echt leuk om mee te maken.”

In de jurykamer zitten René Bonthuis, Harwold Bonthuis, Benny van Dijk en Wim Rietman. De heren vormen samen het gelegenheidscomité achter het WK. Het viertal houdt zich daar met allerlei belangrijke zaken bezig. Zoals het bier dat niet goed op temperatuur is aan het eind van de middag. Eén van de juryleden stelt koeltjes vast dat de versnaperingen eerder in de koelwagen gezet moesten worden.

Ondertussen komt een vrijwilliger met een goedgevulde broekzak de jurykamer binnen. “We verkopen de hele dag lootjes waarmee mensen prachtige prijzen kunnen winnen. Hoofdprijs: een gloednieuwe pvc-vloer ter waarde van ruim 3000 euro. Want er wordt dan weliswaar gebiljart, ook de opbrengst is voor ons belangrijk. Al het geld gaat namelijk naar het goede doel. Dit jaar is dat ons eigen Genemuider zorgpersoneel”, vertelt Rietman.

Bonthuis vult aan: “We hebben de afgelopen periode oproepjes gedaan met de vraag of zorgpersoneel zich bij ons wil melden. Dat resulteerde in 245 aanmeldingen. Al deze mensen krijgen twee waardebonnen van 30,00 euro per stuk. We hebben bonnen van d’Olde Stempel, Fenny Jo, DOS, Vivaldi, Family Welness, TravelXL en Flier. Dankzij sponsoren hebben we 15.000 euro ingezameld om die bonnen in te kunnen kopen. De 245 zorgmedewerkers ontvangen binnenkort twee bonnen per post.”

Vincent de Gloire ging er met de eerste prijs vandoor. Na afloop van het toernooi werden de telefoonboeken opgeborgen. Die komen tijdens de zesde editie van het WK weer uit kast.  Wat volgt voor de deelnemers is een nazit bij Schippers Welvaren.

Uitslag verloting:

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500