Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Afscheid Gerrit Knol: ‘Stoppen als het nog leuk is’

Geplaatst op: 16 juni 2022

Veel warme woorden, anekdotes en veel verwijzingen naar de wielersport. In de hal van het gemeentehuis hield Gerrit Knol donderdagmiddag zijn afscheidsreceptie. Na acht jaar is de ChristenUnie-politicus gestopt als wethouder. Vanuit samenleving, werkrelaties, bestuur, familie en ambtenarij waren tientallen mensen gekomen om handen te schudden en te luisteren naar verschillende speeches.

PvdA-er Astrid Dijkstra, zelf net gestopt als raadslid, trapte af door te zeggen dat ze het een ‘eer’ vindt dat Knol haar vroeg namens te politiek te spreken. “Gerrit is niet bang voor kritiek en heef geen hoge drang om te scoren”, sprak Dijkstra lovend. “Het was altijd gedegen en het ging bij hem om de inhoud.

Burgemeester Bilder kreeg met Hasselter Knol in 2014 een ‘vakbroeder’ in het college. Zowel Knol als de burgemeester komen uit een aannemersfamilie en zijn werkzaam geweest in de sector. Toch lag het zwaartepunt op gezondheid, zorg en welzijn in de ambtsperiodes van Knol. Bilder: “We kregen met Gerrit erbij een college van techneuten. Maar nee, het was vaak lang praten met dit college, maar uiteindelijk kwamen we er altijd uit.”

Aan het eind van de serie toespraken sloot de pensionado zelf af. Hij memoreerde zijn politieke geschiedenis. Na lang op de achtergrond actief te zijn betrad hij in 2002 écht de politieke arena als raadslid bij de vorming van Zwartewaterland. “Ik hield altijd van het raadswerk en het politieke handwerk met moties etc. Zijn credo was altijd: “’Stoppen als het nog leuk is.” Knol sprak dat zinnetje een paar keer uit. Zo liet hij in 2010 de lokale politiek vier jaar links liggen. Tot dat telefoontje in 2014. Knol: “En drie weken later was ik wethouder. Dat had ik niet gezocht, maar het kwam op mijn weg en ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan.” Ook nu gold opnieuw: ‘Stoppen als het nog leuk is’. En dat ze ook niet gaan zeggen ‘daar heb je die oude knol ook nog een keer’.”
Knol bedankte speciaal zijn vrouw Auktje voor al haar steun. Het echtpaar Knol was donderdag ook op de kop af 44 jaar getrouwd. De ex-wethouder beëindigde zijn toespraak door iedereen te bedanken voor het geschonken vertrouwen in hem.

Als cadeau had Knol de wensen aan mensen om bij te dragen aan zijn geldinzamelingsactie. Knol stapt binnenkort in Italië op de fiets 1.300 kilometer te fietsen voor het goede doel om kankeronderzoek te financieren. Doneren kan via

https://www.tourforlife.nl/gerrit-knol-team-knol.

Gepubliceerd door Bas Jansen
Van Dijk Containers 500