Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De burgemeester die vond dat Gaellemunigers te veel snoepten

Geplaatst op: 8 november 2022

De twee laatste afleveringen van de podcast van de Stichting Vrienden van Oud-Genemuiden staan online. Ze gaan over wonen en werken in Genemuiden. Een groot aantal bijzondere verhalen en tragedies komen aan bod.

Zo is er het verhaal van burgemeester Zeehuisen. Deze Zwollenaar was in de 19e eeuw zowel burgemeester als gemeentesecretaris van de gemeente Genemuiden. Hij was volgens de verhalen goed voor anderen, al wees hij er de bevolking wel op dat ze teveel snoepten, maar kwam zelf op een tragische wijze om het leven.

De burgemeester pleegde zelfmoord. Volgens sommige bronnen omdat hij de financiële situatie van Genemuiden niet goed meer overzag. Er circuleren echter ook wel andere beschuldigingen. In de podcasts is er ook aandacht voor stadsarts Langeveld en dominee Van Raalte. Die stichtte de Gereformeerde Kerk in Genemuiden en verkaste later met een aantal plaatsgenoten naar Amerika, waar hij de stad Holland stichtte.

Verder gaan de ‘vrienden’ onder meer in op de opkomst van de tapijtindustrie, de zuivelfabriek in Genemuiden en d’ Olde Mesiene aan de Kamperzeedijk. De podcastserie is ontwikkeld door De Vrienden van Oud Genemuiden in samenwerking met Podcastmeesters.

Luister hier aflevering 7 ‘Wonen en werken in Genemuiden Deel 1’ en luister hier aflevering 8 ‘Wonen en werken in Genemuiden Deel 2’. De vorige afleveringen staan hier.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500