Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 april 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zussen Irina en Larysa: ‘Fijn om te zingen maar ook moeilijk ver weg van familie’

Geplaatst op: 13 december 2022

Het vluchtelingenkoor oefent in het Hervormd Centrum

Na twee schralere decembermaanden op rij beleven we dit jaar deze feestelijke periode zoals de meesten waren gewend voor corona. De agenda’s zijn weer gevuld met kerstmarkten, -borrels en natuurlijk ook concerten in verschillende kerken. Een bijzonder ‘ad hoc-vluchtelingenkoor’ valt op tussen alle aankondigingen. Zaterdag staat een groep Oekrainse vluchtelingen samen te zingen in de Hasselter Ontmoetingskerk. De Oekraïnse zussen Irina en Larysa vertellen samen met organisator Theo Voorberg over de aanloop naar het concert.

Samen met de koren Rise Up Glorious verzorgen zij een gezamenlijk kerstconcert. De bijzondere combinatie komt uit de koker van Theo. “Kerst is vaak naar binnen gericht in de kerk. Ik wil graag verbinding zoeken vanuit muziek. Daarom stapte ik ook hier bij Hart van Hasselt, opvanglocatie aan de Hanzeweg, naar binnen. Aanvankelijk had ik het concert ook hier willen doen.” Theo is dirigent van Rise Up en muziekdocent en polste in september bij de opvanglocatie of er animo was om een gelegenheidskoor te vormen: “Maar daar kwam weinig respons op.” Maar Irina was wel direct enthousiast: “Ook in Oekraïne zing ik altijd kerstliedjes in de kerk. Sowieso bezocht ik daar wekelijks de diensten van haar gemeente. Met zingen in de kerk wil ik Jezus verheerlijken.” Haar zus Larysa stond niet direct te trappelen: “Ik vind het moeilijk om te zingen. Ik had het eigenlijk niet meer echt gedaan sinds de lagere school. Ook bezocht ik in Oekraïne geen kerkdiensten zoals m’n zus.”

Het is voor de zussen uit de stad Zaporizja niet gemakkelijk om Kerst te vieren nu er oorlog is in het thuisland. Irina: “Het is natuurlijk heel moeilijk om nu vrolijk te zingen terwijl we ver weg zijn van onze familie. Tegelijk vind ik het wel heel interessant om mee te maken hoe hier in Nederland het feest wordt gevierd.”

Met alleen inwoners van Hart van Hasselt was er dus geen koor tot stand gekomen. Maar door de contacten van Irina met land- en geloofsgenoten die zijn in Genemuiden zijn gehuisvest kwam er alsnog een collectief bij elkaar. In het Hervormd Centrum houden Oekraïense christenen samenkomsten en daar oefent het ad hoc koor ook voor het concert zaterdag met eigen dirigent.

Irina oefent daar ook voor haar solopartij. Het vluchtelingenkoor zingt samen ‘Stille Nacht’ met Rise Up en Glorious. Na een Nederlandstalig couplet zingt Irina solo een couplet in het Oekraïens. Ere Zij God, Het laatste lied van de avond zingen de koren ook gezamenlijk. De rest van het programma wisselen de koren elkaar af met allerlei liederen in het Nederlands, Engels en Oekraïens.

Irina en Larysa kijken uit naar zaterdag. Ze hopen dat ze vanuit Hart van Hasselt ook medebewoners kunnen enthousiasmeren naar de Ontmoetingskerk te gaan. De dames kijken uit naar het concert en besluiten dit interview graag met een bredere boodschap: “We zijn heel dankbaar in ons hart voor de Nederlanders en de hulp zie ze bieden in deze moeilijke tijd en moeilijke situatie.”

Kaarten à 5 euro zijn te koop via https://www.gloriouszwolle.nl/kerst

Gepubliceerd door Bas Jansen
Van Dijk Containers 500