Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuider Fondsen geven inwoners een financieel steuntje in de rug

Geplaatst op: 21 december 2022

Financiële steun nodig en heb je overal zonder succes aangeklopt? Doe dan een beroep op het Fonds van Camen. Dit fonds helpt al eeuwenlang Genemuidenaren die geen geld hebben voor de aankoop van iets wat ze echt nodig hebben. “Opvallend genoeg krijgen we momenteel weinig aanvragen binnen. En dat in een tijd waarin veel mensen het moeilijk hebben…”, zeggen bestuursleden Joukje van Dalfzen en Robert Pleijsier.

Dat heeft vermoedelijk te maken met de onbekendheid van het fonds, denken ze. Lang niet iedereen weet dat Genemuidenaren bij het Fonds van Camen kunnen aankloppen. Dat bestaat sinds het einde van de 18e eeuw. Hendrik van Camen bepaalde dat zijn vermogen na zijn overlijden ten gunste moest komen aan de bejaarden van Genemuiden. Mensen met geldzorgen konden bij het fonds terecht.

Springlevende fondsen

Dat is nog steeds zo. Het bestuur van het Fonds van Camen en het Provisoorfonds (daarover later meer) verpacht elk jaar grote stukken agrarische grond rondom Genemuiden. De opbrengst daarvan komt in de twee fondsen terecht. “Beide fondsen zijn al eeuwenlang heel belangrijk voor Genemuiden en nog steeds springlevend”, zegt Robert Pleijsier.

Financieel steuntje in de rug

Het Fonds van Camen richt zich op Genemuidenaren die een steuntje in de rug nodig hebben. Dat fonds is het laatste vangnet. Wie niet in aanmerking komt voor hulp van bijvoorbeeld de gemeente of de kerk, kan bij het Fonds van Camen terecht. “We zijn er voor eenmalige uitgaven”, vertelt Van Dalfzen. “Dan moet je denken aan de aankoop van een bril of een wasmachine. Zaken waar je echt niet zonder kunt. Of aan kosten voor een verhuizing, een opleiding of een bijzondere reis.”

Jaarlijkse bonnenactie

Ook heeft het Fonds van Camen een bonnenactie. Genemuidenaren die wat extra’s kunnen gebruiken krijgen op het einde van het jaar bonnen die ze bij de lokale supermarkten kunnen besteden. Dat is een vervolg op de kolenbonnen die mensen vroeger kregen.

Het Provisoorfonds

Naast het Armfonds van Camen heeft Genemuiden nog het Provisoorfonds. Dat richt zich minder op het bestrijden van armoede, maar meer op het verrijken van het leven. “Het Provisoorfonds heeft vaak met cultuur te maken. Denk aan de aankoop van een instrument, zodat een kind toch op muziekles kan. Ook een vergoeding voor zwemles is mogelijk. Verder helpt het fonds verenigingen en stichtingen die activiteiten of evenementen willen organiseren.”

Voor Genemuidenaren

Het Fonds van Camen en het Provisoorfonds zijn echte Genemuider fondsen. Bij de fusie tot Zwartewaterland maakte het bestuur zich sterk voor het behoud van dat karakter. Ze zijn dus alleen bedoeld voor inwoners van de voormalige gemeente Genemuiden. Wil je meer weten? Kijk dan op www.genemuiderfondsen.nl. Daarop staat alle informatie over de twee unieke fondsen

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500