Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Scholieren timmeren en metselen zichzelf het podium op

Geplaatst op: 3 februari 2023

Leerlingen van zes middelbare scholen uit de omgeving, deden donderdag en vrijdag mee aan de OVG-beroepenwedstrijd in Genemuiden. Nieuw dit jaar was de categorie waarbij scholieren installatie- en loodgieterswerk moesten verrichten.

Voor deze jaarlijkse wedstrijd, nodigt de Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG) ieder jaar zes scholen uit: Pieter Zandt, Via College, Greijdanus, Talent Stad, Agnieten College en Vakcollege Noordoostpolder. Iedere school mag twee leerlingen per onderdeel richting Genemuiden sturen om hun talent te laten zien.

In alle hoeken van de grote hal op het industrieterrein van Genemuiden werd hard gewerkt. Bij het timmeren was het passen, zagen en meten om een grote picknicktafel te construeren volgens vooraf geleverde werktekening, waarop exacte maten stonden aan gegeven. Bij het metselen ging het om het opzetten van een ‘muur in staand verband met verdiepte voegen’. Verder was er een categorie voor jongens die aan de slag gingen met radiatoren, meterkasten en een cv-ketel.

De veelkoppige jury was alert bij iedere handeling die de leerlingen uitvoerden. Hier en daar werd een oogje dichtgeknepen om een aanwijzing te geven. Er werd gelet op de punten metseltechniek, regelmaat van de voeg, beroepsuitstraling en samenwerking. Bij het timmeren ging het om de maatvoering, de precisie, en ook de samenwerking was belangrijk bij de beoordeling.

Voor die prijsuitreiking was burgemeester Eddy Bilder naar de wedstrijdlocatie gekomen. “Het uitreiken van de prijzen zit volgens mij bij mijn CAO in, dat doe ik al voor de dertiende keer”, grapte hij. Bilder benadrukte dat het volgen van een opleiding in de bouw ‘als maar meer waard wordt’. Vervolgens reikte hij de prijzen uit aan de jongens die hun vak het beste onder de knie hebben.

Uitslag timmeren

1: Niek Heetebrij en Silvan ter Bruggen (Agnieten College) 2: Marijn Zomerdijk en Stijn Winters (Talent Stad) 3: Herbert Russcher en Jaron Huls (Pieter Zandt)

Uitslag installatiewerk

1: Erik van Engelhoven (Pieter Zandt) 2: Arjan Bakker (Pieter Zandt) 3: Gerard van Ittersum (Greijdanus)

Uitslag metselen

1: Jonathan Klompenmaker (Pieter Zandt) 2: Bjorn Esselink (Agnieten College) 3: Jan Borst (Greijdanus)

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500