Nogmaals avond met lezing: ‘Uitsluiting, onrecht en deportatie vanuit de Staphorster werkkampen’
Geplaatst op: 11 februari 2023
‘Toen ik moest ondertekenen dat ik mij vrijwillig opgaf voor een ander kamp, hield de Grüne Polizei een revolver onder mijn neus’, zo hoorden en zagen de aanwezigen in de volle gemeenschapsruimte van de Prins Mauritsschool onlangs Coen Rood vertellen. Stichting Kamp Het Wijde Gat belegt donderdag 23 februari opnieuw een avond over geschiedenis van dat kamp en over de plannen om die historie meer zichtbaar te maken. Aanvang 19.30 uur in de Prins Mauritsschool, Gemeenteweg 326a, Staphorst. Toegang € 6,-. Aanmelden via info@kamphetwijdegat.nl of via telefoonnummer: 0522-464233
Wat was de reden dat het kamp daar kwam? Het verhaal begint in 1929 en gaat over werkverschaffing, ontginning en aanleg Staatsbos. Het kamp bood plaats aan 96 personen. In 1941/1942 woonden er meer dan 100 Chinezen. Het meest onrechtvaardig was de huisvesting van ongeveer 80 Joodse mannen in 1942. Later verbleven er ook Zeeuwen en de verzetsgroep van Jos Bonvanie. Na de pauze vertelt G.J. Westhoff over de Joodse Werkkampen in Staphorst, met speciale aandacht voor Kamp Het Wijde Gat. In totaal werden in Staphorst en Rouveen meer dan 345 mannen ondergebracht. Zij werden ingeschakeld bij het ontginningswerk. Zo speelden die kampen in 1942 een rol speelden bij de jodenvervolging.
U wordt meegenomen aan de hand van ooggetuigenverslagen, brieven uit de Staphorster kampen, oproepformulieren en foto’s van Joodse mannen in het Staphorster veld. Gaandeweg wordt duidelijk hoe de Staphorster kampen passen in de brede context en systematiek van de Jodenvervolging in Nederland. De wegvoering had plaats in de vroege morgen van 3 oktober 1942. Delen uit een interview met Coen Rood, die na Staphorst meerdere concentratiekampen overleefde, brengen deze trieste werkelijkheid wel erg dichtbij. De bevrijding uit kamp Amphing kwam maar net op tijd, zo horen we uit zijn mond.
Dankzij de inzet van de stichting komt er nu bij het terrein van voormalig kamp Het Wijde Gat een Westerborkmonument, een replica van de poort en informatiepanelen. Een heel realistische maquette, die tijdens de avond opgesteld staat, maakt Kamp Het Wijde Gat concreet.
Gepubliceerd door Robert Jansema