Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Glimp van noorderlicht boven Genemuiden

Geplaatst op: 27 februari 2023

Een bijzonder fenomeen afgelopen nacht: op verschillende plekken in Nederland was het noorderlicht te zien. Onder meer in Drenthe, Groningen, Gelderland en Friesland konden liefhebbers een glimp van het poollicht opvangen. Ook in Genemuiden was het waarneembaar, zo blijkt uit deze foto van John Poot.

Het noorderlicht of poollicht ontstaat door uitbarstingen op de zon. Daarbij komen grote hoeveelheden geladen deeltjes in de ruimte vrij. Door de aantrekkingskracht van de aarde worden deze deeltjes vooral naar de noord- en zuidpool getrokken, omdat daar het magnetisch veld van de aarde het sterkst is.

De geladen deeltjes gaan met hoge snelheid door de atmosfeer en botsen op elkaar. Daarbij komt energie vrij, met als gevolg de bijzondere kleuren aan de hemel. Het natuurfenomeen is het levendigst in de poolgebieden, maar is elk jaar ook een aantal dagen in Nederland met het blote oog te zien.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500