Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Franse leerlingen storten zich rond Zwartsluis op Natura 2000

Geplaatst op: 31 maart 2023

Een groep van 22 Franse jongeren en vijf docenten hebben samen met leerlingen van het Agnieten College Zwartsluis intensief kennis gemaakt met de gebieden van Natura 2000 in de omgeving van Zwartsluis. In mei brengen leerlingen van het Agnieten College in Saint -Benoît-du-Sault een tegenbezoek. De uitwisseling vindt plaats onder de vlag van het Erasmus+ project Natura 2000.

De leerlingen werkten van 28 tot en met 30 maart nauw samen aan het Erasmus+ project Natura2000. Natura2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In deze Natura2000 gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. Dit heeft gevolgen voor de inrichting van eigen omgeving. Er moet een goede balans tussen ecologie en economie worden gevonden. Het Agnieten College Zwartsluis en de Franse partnerscholen liggen in de nabijheid van deze gebieden. Een goed onderwerp om in het kader van wereldburgerschap en internationalisering aan de slag te gaan.

Vanaf maandag verbleven de Franse jongeren en hun begeleiders op de zeilschepen De Onderneming en De Sterrewind in de haven van Zwartsluis. Vanaf hier was het slechts enkele minuten lopen naar het Agnieten College waar iedere dag het programma begon. Door verschillende activerende werkvormen en sport en spel leerden de jongeren elkaar snel kennen.

Natuur, water en landschap zijn belangrijk voor een goed klimaat ten behoeve van wonen, werken en recreëren, maar zonder een sterke economie kan dat niet. De balans tussen natuur en economie is dus erg belangrijk. Om de leerlingen hier bewust van te maken, werd in de biologische boerderij Weidevol uitleg gegeven over het stikstofbeleid. Wethouder Rietman besprak een aantal lastige dilemma’s rondom dit thema en liet de leerlingen moeilijke keuzes maken. Kies je voor de natuur of is de economie belangrijker? Concreet: mogen zonnevelden en windmolens in natuurgebieden?

Om de leerlingen bewust te maken van de verschillen tussen Natura2000 gebieden werd een bezoek gebracht aan boswachterij Gieten-Borger. De leerlingen maakten een wandeling tussen de toppen van de bomen en gingen samen met de boswachter aan het werk. ’s Middags werd er geklommen in een naburig klimpark.

Op de laatste dag van het bezoek werd er gewerkt aan het eindproduct bij het OVG en werd er een bezoek gebracht aan het waterschap. Er werd gezamenlijk gewerkt aan een groot insectenhotel dat de biodiversiteit in de omgeving van de scholen moet vergroten. Bij beide scholen komt deze in de tuin te staan. De succesvolle week werd feestelijk afgesloten in Hotel Zwartewater met bowlen en een buffet.

In mei reizen leerlingen van het Agnieten College af naar Saint-Benoît-du-Sault en bezoeken dan in Frankrijk het Natura 2000-gebied De Brenne. Aan het Nederlandse deel van de uitwisseling werd enthousiast meegewerkt door: Erasmus+, de Provincie Overijssel, Natuurmonumenten, Boswachterij Gieten-Borger, Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG), Waterschap Drents Overijsselse Delta, Natuurboerderij Weidevol en de Gemeente Zwartewaterland.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500