Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zilversmid uit Genemuiden behoorde tot de top van Nederland

Geplaatst op: 19 april 2023

In de derde aflevering van ‘Tuss’n Proal en Prul’ vertellen Joseph Estié en Robert Pleijsier over de zilveren drinkbeker die aan Genemuiden werd geschonken door burgemeester Jacob Rijxxen. Rijxxen werd burgemeester van Genemuiden in 1672 en overleed in 1684 tijdens zijn ambtsperiode.

De zilveren beker blijkt gemaakt te zijn door de zilversmid Van Kuinre die van oorsprong uit Genemuiden kwam. Antiquair Estié bevestigd dat hij tot de top van zilversmeden in Nederland behoorde en de beker zeer vakkundig heeft vervaardigd. Op wonderlijke wijze heeft de drinkbeker de grote stadsbrand van 1868 doorstaan en verkeerd nog in zeer goede staat.

De stichting Vrienden van Oud Genemuiden en Podcastmeesters kijken met trots terug op de eerste drie afleveringen van ‘Tuss’n Proal en Prul’. ‘Er is weer een stukje geschiedenis van Genemuiden kwalitatief vastgelegd voor later’ aldus de samenwerkende partijen. Of het programma een vervolg krijgt is mede afhankelijk van de meningen en reacties van de kijkers.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500