Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Herdenkingsmoment op Oekraïense opvanglocatie Staphorst

Geplaatst op: 28 april 2023

Het is een jaar geleden dat men aan de Staphorster Kerkweg de deuren kon openen voor Oekraïense vluchtelingen. Dit gebeurde op 25 april 2022. Naast de gemeentelijke opvanglocatie bieden vele gastgezinnen dagelijks huisvesting aan Oekraïense vluchtelingen. Dinsdagavond 25 april, een jaar na de komst van de vluchtelingen, vond er een herdenkingsmoment plaats om stil te staan bij de oorlogsslachtoffers.

De wens voor een herdenkingsmoment is ontstaan vanuit de bewonerscommissie op de Oekraïense opvanglocatie. Het idee voor het herdenkingsmoment zorgde gelijk al voor de nodige emoties onder vluchtelingen. Omdat zij zoveel mensen door de oorlog zijn verloren, (jonge) mensen dagelijks vechten in de oorlog en het niet meevalt om hoop te houden.

Burgemeester Jan ten Kate: “De oorlog maakt bij ons allen veel los. Vooral verdriet en onmacht. Dit is voelbaar als ik op de opvanglocatie ben en spreek met de vluchtelingen over familieleden die zijn achtergebleven of omgekomen in de oorlog. Tijdens het herdenkingsmoment werd de emotie opnieuw zichtbaar, dit kwam vooral tot uiting toen het Oekraïens volkslied werd gezongen. Het is voor de aanwezigen zeer waardevol geweest dat we deze avond bijeen zijn gekomen om te herdenken.”

Na de toespraak van de burgemeester was er een moment van stilte, deze werd ingeluid door muzikanten van de muziekvereniging ‘Prinses Margriet’ met een traditionele taptoesignaal. Waarna de Oekraïense vlag, de Nederlandse vlag en de Staphorster vlag werd gehesen door Oekraïense kinderen en burgemeester Jan ten Kate. Opgevolgd door het zingen van het Oekraïense en Nederlandse volkslied.

Op het herdenkingsmoment kwamen circa 150 aanwezigen bijeen, waaronder Oekraïense vluchtelingen van de gemeentelijke opvanglocatie en de particuliere opvang, gastgezinnen, Stichting Welzijn Staphorst, Prachtlicht Staphorst, werkgroep Ter Hulp en vrijwilligers.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500