Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Commissaris van de Koning bezoekt Genemuiden

Geplaatst op: 12 mei 2023

Foto: Bram van de Biezen

Commissaris van de Koning Andries Heidema bracht gisteren een bezoek aan de gemeente Zwartewaterland. Hij sprak hier met burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en met vertegenwoordigers van scholen en opvanglocaties voor Oekraïners.

Burgemeester Eddy Bilder vertelde enthousiast over wat goed gaat in de opvang van Oekraïners. “De opvang is met spontane maatschappelijke inzet tot stand gekomen. Met grote lokale betrokkenheid van ondernemers, organisaties, onderwijs en vrijwilligers. Dat is echt tekenend voor hoe we uitdagingen in Zwartewaterland tegemoet treden. Ik wil iedereen hiervoor nogmaals hartelijk danken.”

Dick Beens van de opvang in Genemuiden en tapijtfabriek Betap en Mirjan Riezebos van de opvang in Kamperzeedijk spraken over de oprichting van opvanglocaties. Marida de Leeuw van Christelijk Kindcentrum Johannes Bogerman en Carolien Nies van BO de Driester vertelden over de totstandkoming van het onderwijs en opvang in de gemeente.

De opvanglocaties in Zwartewaterland zijn voor de korte termijn opgericht, zei Fedde Döbken, projectleider Oekraïne opvang van de gemeente. “Nu de oorlog langer lijkt te duren, zullen we de opvang hierop moeten aanpassen. Hierdoor staan we voor nieuwe uitdagingen. Bijvoorbeeld onderwijs organiseren voor jongvolwassenen. Dit is nodig om vaardigheden en de Nederlandse taal te leren, zodat deze groep kan meedoen in onze samenleving.”

Commissaris van de Koning Andries Heidema blikt terug op het bezoek: “Door de inzet van velen uit de hele gemeente Zwartewaterland is de opvang tot stand gekomen. Ik ben onder de indruk van de verhalen en aanpak van alle betrokkenen. Tijdens de gesprekken heb ik hiervoor mijn waardering persoonlijk overgebracht.”

Met burgemeester en wethouders sprak de commissaris onder meer over de bestuurskracht van de gemeente, de risico’s van ondermijning en agressie in de samenleving, de impact van verschillende crises op de samenleving in Zwartewaterland en over de samenwerking met omliggende gemeenten, de regio Zwolle en de provincie Overijssel.

Het gesprek met de gemeenteraad ging ook over ondermijning en de verschillende crises. Verder spraken de commissaris en de raad onder andere over de veranderende rol van de overheid, bestuurlijke samenwerking, lokale democratie en de energietransitie.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500